Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Yoast Seo Nedir? WordPress İle Neden Kullanmalısınız?

Yoast Seo Nedir?

WordPress içerik yönetim sistemi için geliştirilmiş, ücretli ve ücretsiz olarak sunulan, ücretsiz olan versiyonunda, ortalama bir web sitesini başarıya taşıyacak her türlü donanımı barındıran bir eklentidir. Yoast seo kurallarına uyulduğu takdirde, içeriği ne olursa olsun, bir web sitesi arama motorlarında başarıya ulaşabilir. Tabi bu web sitesinin barındıracağı içeriklerin kalitesi ile de alakalıdır.

WordPress Yoast seo eklentisi ile mükemmel içerikler üretebilir, tamamen arama motoru kriterlerine uygun bir web sitesi inşa edebilirsiniz. Sayfalarınızda, yazılarınızda, portfolyo sayfalarınızda ve web sitenizin tüm içeriğinde seo denetimi yapabilen Yoast seo eklentisini kullanmak da oldukça basittir.

Şimdi gelin, Yoast seo, WordPress sistemine nasıl dahil edilir, bilmeyenler için tekrarlayalım.

Yoast Seo Nedir? WordPress İle Neden Kullanmalısınız?

Yoast Seo Web Siteye Nasıl Eklenir?

Eklentinin sisteme dahil edilmesi çok basittir. Tek yapmanız gereken, WordPress yönetici panelinize ulaşmak ve sol menüden “Eklentiler>Yeni ekle” butonuna tıklamak olacak. Açılan sayfada, sağ üst köşedeki arama kutucuğuna Yoast Seo yazarak eklentiyi aratacağız ve eklenti geldiğinde “yükle “ diyerek, sisteme dahil edeceğiz.

İşte hepsi bu kadar.

WordPress yönetici panelinde, Yoast seo eklentisini sisteme dahil etme görüntüleri.

Eklenti sisteme dahil olduktan sonra, “etkinleştir” diyerek devam ediyoruz ve aktif olmasını sağlıyoruz. Yapacaklarımızın hepsi bu kadar. Yoast seo, birçok ayarı tamamlanmış şekilde gelmektedir. Fakat bazı kullanıcılar, sistemde kendilerine göre değişiklik yapmak isteyebilirler. Bunun içinde ayarlar sayfası mevcuttur ve istenen tüm değişiklikler kolaylıkla yapılabilir. Zira eklenti tamamen Türkçe’dir.

Yoast seo eklentisinin Türkçe panel sunması, en çok tercih edilen seo eklentisi olmasına sebeptir. Her kullanıcı rahatlıkla kullanabilir.

Ayrıca içerik düzenleme bölümündeki paneli de tamamen Türkçeleştirilmiştir. Kısa bir süre önce tamamen İngilizce olarak hizmet veren eklenti, sonunda Türkçe versiyonuyla Ülkemizde hizmet vermeye başlamıştır.

Yoast seo’nun, içerik düzenleme sayfalarındaki görünümü

Yoast Seo Sayfalarda Neleri Denetler?

Yoast seo, siz içerik girmeye başladıktan sonra denetlemeye ve sizi uyarmaya başlar. Bunların hepsini, sayfa yenilemeden yapabilme özelliği ile eşsiz bir eklentidir. Örneğin bir içerik girişi yapıyorsunuz. Yazınız bitti ve yazınızın seo uyumluluğunu merak ediyorsunuz. Sayfa yenilemenize gerek yok. Sayfanın sağında “Okunabilirlik analizi” ve “Seo analizi” başlıkları altında, içeriklerinizdeki muhtemel hataları görmeniz mümkün.

Şimdi gelin, Yoast seo, bir web sitesi içeriğinde neleri denetliyor kısa kısa ve maddeler halinde inceleyelim;

Yoast Seo Okunabilirlik Analizi

İçeriğinizin okunabilirliğini denetleyen bölümdür. Bu bölümde toplam 3 ana başlıkta içerikler incelenir.

Alt başlık dağılımları

Başlık Hiyerarşisi bu denetim için de geçerlidir. Başlık içinde başlıklar eğer yanlış H etiketleri ile kullanılmışsa, Yoast seo burada hata verecektir.

Paragraf uzunlukları

Bir konu başlığında en fazla 300 kelimeye izin verilmektedir. Üstünde bir sayı olursa, bu konuların alt başlıklara bölünmesi, sistem tarafından tavsiye edilmektedir.

Cümle uzunlukları

İçeriklerinizin ister konu altlarında, ister başlarında hiç farketmez, Yoast seo tarafından, cümle uzunlukları da kontrol edilir. Çok uzun cümleler ile içerik üreten bir yazarsanız, bu eklentiyi kullanmaya karar vermeden önce bu alışkanlığınızdan vazgeçmenizi tavsiye ederiz.

Yoast seo, yazılımına daha önceden ilave edilmiş denetleyiciler ile içeriklerinizi bu maddeler nezdinde denetler. Herhangi bir tanesinde hata var ise o madde kırmızıya döner. Düzeltene kadar da yeşil olmaz. O hatayı düzeltmediğiniz takdirde de içerikleriniz arama motoru seo kriterlerine uygun olmayacaktır.

Yoast Seo Analizi

Bu bölüm daha detaylı bir denetleme yapmaktadır. Burada işler biraz daha zor olsa da, içeriklerinizi seo uyumlu yapmaya alıştıktan sonra, artık zor gelmeyeceğinden, hatta bir zaman sonra, Yoast seo denetlemesine bile ihtiyacınızın kalmayacağından emin olabilirsiniz. Zira devamlı seo uyumlu içerik üreterek, arama motorlarının kriterlerini de ezberlemiş olabiliyorsunuz.

Dış bağlantılar

Dış bağlantılar, içeriklerinizdeki dışarı yani farklı web sitelerine giden linkleri denetler.

Dahili bağlantılar

Dahili bağlantı, web sitenizin kendi içinde referans verdiğiniz sayfalardır. Dahili bağlantı konusu önemlidir. Seo açısından web siteleri için hayati öneme sahiptir. Bu yüzden, dahili bağlantı nedir? Konulu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Giriş paragrafında anahtar kelime

Yoast seo, bir içeriğin ilk paragrafında anahtar kelime veya eş anlamlılarının olmadığını denetler. Zira bu durumda çok önemlidir. Arama motorları bazı durumlarda, meta açıklama yerine, yazılarımızın ilk paragrafını baz alabilir.

Anahtar kelime uzunluğu

Bir anahtar kelimenin uzunluğu çok önemlidir. Özellikle etkili anahtar kelimeler, 2 kelimeyi geçmemelidir. Yoast seo bunu da denetlemektedir. Eğer anahtar kelimeniz uzun ise uyarı verecektir. Kısaltmanızı tavsiye ederiz. Çünkü kısa anahtar kelimeler her zaman daha çok trafik alır ve başarı sansınız daha yüksektir.

Anahtar kelime yoğunluğu

Yoast seo, bir içeriğin her yerini kontrol eder ve anahtar kelimeleri sayar. Yazınız eğer kısa ve anahtar kelimeniz fazla ise hata verecektir. Aksi durumda da hata verir. Yani eksik anahtar kelime kullandığınızda da, fazladan anahtar kelime eklemeniz gerekir. Yoast seo’nun en iyi tarafı budur. Anahtar kelime saymanıza gerek kalmaz. Arama motorları, fazla anahtar kelimeler ile doldurulmuş içerikleri spam olarak işaretleyebilir. Bu yüzden, bu denetim oldukça önemlidir ve uyulmalıdır.

Meta açıklama da anahtar kelime

Meta açıklamalar, arama motorları açısından çok önemlidir. İçeriklerinizi kullanıcılara sunarken, alakalı mı değil mi, arama motorları bu açıklamalar sayesinde karar verirler. Bu sebepten bu alanında Yoast seo standartlarına göre doldurulması gerekir. Ayrıca meta açıklamanın başında anahtar kelime kullanılmadığında da program hata verir. Bu sebepten, meta açıklama yazarken buna da dikkat etmelisiniz.

Meta açıklama uzunluğu

Meta açıklamanın karakter sınırı arama motorları tarafından belirlidir. Bu sayının ne altı, ne de üstü tavsiye edilmez. Bu sebepten, Yoast seo bu alanın denetiminde de çok başarılıdır. Sizin açıklamanın uzunluğunu saymanıza gerek kalmaz.

Anahtar kelimenin daha önce kullanılıp kullanılmadığı

Bir web sitesinde, herhangi bir anahtar kelimenin başarılı olabilmesi açısından, sadece bir kez ve güçlü bir şekilde kullanılması önerilmektedir. Seo açısından, aynı anahtar kelimelere sahip sayfalar birbirleri ile yarışır ve bu durum arama motorlarında mevcut kelime için başarısızlık getirebilir.

Konu başlıklarının uyumu

İçeriklerinizi yazarken, onları konulara bölmelisiniz. Zaten konu başlığı kullanmadığınızda, Yoast seo hata verecektir. Konu başlıkları çok önemlidir. Bir hiyerarşiye göre kullanılmalıdır ve bu hiyerarşik yapı olmazsa, arama motorlarının, içeriklerinizi tanıması zorlaşır. İçerik uzunluğu, seo uyumu kadar, başlıklarda çok önemlidir. Konu başlıkları nasıl olmalı? Konulu makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.

İçerik yazı uzunluğu

Yoast seo, bir sayfaya girilecek içeriğin en az 300 kelimeden oluşmasını istiyor. Bu sayının altında girilen içeriklerin kalitesi ne olursa olsun, denetimden puan alması mümkün olmuyor. Bu yüzden, web sitenizde yazılar veya sayfalar oluştururken, en az 300 kelimelik içerikler olmasını tavsiye ediyoruz. Bu sayıda üst sınır yoktur. 2000-3000 hatta 5000 kelimeye kadar içerikler oluşturabilirsiniz ve bu içerikleri Yoast seo rahatlıkla denetleyecektir.

Başlık içinde anahtar kelime

Yazı veya sayfa başlıklarında da anahtar kelime olmasına dikkat eden Yoast seo, anahtar kelimelerin, başlığın başında olmasını da denetlediğini bilmelisiniz. Yani başlıkta hem anahtar kelime var mı yok mu denetlenir. Hem de anahtar kelime, cümlenin başında mı değil mi şeklinde denetlenir. Bu da çok önemlidir. Zira arama motorları için anahtar kelimeler kılavuz görevi görmektedir.

Seo başlık genişliği

Her içeriğin bir başlığı olmalı elbette. Fakat bu başlıklarda seo uyumlu dizayn edilmeli. Hem anahtar kelime içermeli. Hem de kısa veya uzun olmadan, ortalama bir başlık girilmelidir. Yoast seo bu kısa veya uzunluk denetimini de yapmaktadır. İçerikleri Yoast seo’ya uydurmaya çalıştıkça, bir süre sonra her şeye alışacağınızdan, artık Yoast’ın denetlemesine ihtiyacınız da kalmayacaktır. Burada önemli olan, içeriklerin seo uyumlarıdır.

Url içinde anahtar kelime

Url’ler de seo açısından çok önemlidir. Başlıktan bağımsız ve içeriğinde anahtar kelime olmayan url yapıları ile arama motorlarında, özellikle de Google’da başarılı olabilmek çok zordur.

Seo uyumlu url nasıl olmalıdır? Konulu makalemizden daha detaylı şekilde bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yoast Seo İle Web’de Başarılı Olun

Yukarıda detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştığımız Yoast ile çalışmaya başladıktan sonra, web sitenizdeki arama motorları performansından, ne kadar faydalı bir eklenti olduğunu göreceksiniz. Önemli olan, zengin içerikler üretmek evet ama bu zengin içerikleri de arama motorları seo kriterlerine göre düzenlemek zorundayız. İşte bu eklenti, bir içerik ne kadar zengin olursa olsun, onu denetler ve puan verir.

Yazılarınızın uzun olması tabii ki seo performansınız açısından çok olumlu sonuçlar getirir. Fakat seo uyumlu değilse, emek verdiğiniz saatlerinizi hatta günlerinizi harcadığınız içerikleriniz web sitelerinizde, trafik çekmeyen atıl paylaşımlar olarak kalır.

Yoast seo eklentisi ile tüm bu risklerden çok basit ve ücretsiz bir şekilde kurtulursunuz.

Netice Olarak

Kullanılması durumunda, kullanılan web sitesine seo başarısı getirmesi çok yüksek ihtimale sahip bir eklentiyi anlatmaya çalıştık. Hala WordPress sitenizde bir seo eklentisi yoksa ve içerikleriniz sizin seo denetimize göre giriliyorsa, vakit kaybetmeden ve içerik sayınız artmadan, Yoast’ı sisteminize dahil edin ve seo performansına merhaba deyin. Eğer yazılım bilginiz yoksa ya da WordPress eklentilerinin nasıl yükleneceğini ve kurulacağını bilmiyorsanız, YcrSoft WordPress Destek Hattı ile irtibata geçebilir, sınırsız destek alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Google Spam İçerikli Günde 40 Milyar Sayfa Keşfediyor
Organik Ziyaretçi Nedir? Nasıl Elde Edilir? Önemi Nedir?
Yeni Anahtar Kelime Nasıl Üretilir? Neden Gereklidir?
Google Spam İçerikli Günde 40 Milyar Sayfa Keşfediyor
Tarih: 03 Kas 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek