Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

WhatsApp Business İle En Hızlı Desteği Siz Verin

WhatsApp Business Nedir?

İşletme ve müşteri ilişkileri çok önemlidir. Öyle ki bu ilişkiler, teknoloji geliştikçe daha da hızlı olmak zorunda. Çevrimiçi bir mağazanız varsa ve devamlı satış yapıyorsanız, müşterileriniz ile canlı olarak görüşmenizi gerektirebilen durumlar olabilir. Tabii ki e-ticaret sitelerinizin içindeki destek yazılımları ya da e-posta şeklindeki haberleşmeler daha kurumsal ama teknoloji evriliyor ve bu evrilmeye sizin ve işletmenizin de ayak uydurması gerek. WhatsApp Business işte bu teknolojik evrilme sırasında size yardımcı olmayı amaçlayan şimdilik ücretsiz kullanılabilen bir kurumsal canlı destek aracı. Tabi WhatsApp’ın amacı ilk yayınlandığında tabii ki bu değildi lakin kullanıcı ihtiyaçları WhatsApp’ın da işletmelere yönelik bir hizmet sunması gerekliliğini artırdı.

Facebook’un WhatsApp’ı satın almasıyla birlikte şekillenen bir dizi gelişmenin son halkasına WhatsApp Business diyebiliriz. Yararlı ve güçlü bir uygulama olarak karşımıza çıkan Business ile neler yapabileceğinizi ve nasıl başlayacağınızı kısa kısa, sizleri yormadan anlatmaya çalışacağız. Tabi anlatımlarımıza, neden bu uygulamayı kullanmanız gerekiyor, bunu ekleyerek de süsleyeceğiz. Haydi başlayalım.

WhatsApp Business İle En Hızlı Desteği Siz Verin

WhatsApp Business Nasıl Kullanılır?

Açıkçası bu çok kolay. Normal WhatsApp uygulaması gibi Business versiyonunu kendi uygulama kütüphanenizden indiriyor ve kuruluma başlıyorsunuz. Tabi kurulum, kişisel versiyondan biraz farklı. Firma ismi, internet sitesi, adresi, konumu, ünvanı ve daha birçok detay. Tüm bunları yeni bir telefona bağlamakta mümkün. Eski WhatsApp hattınızı Business olarak güncellemeniz de mümkün. Kişisel WhatsApp hattınızı Business yaparken, uygulama zaten size gerekli işlemleri söylüyor. Eski kişisel uygulamanızdaki tüm bilgiler kaybolmadan diğer versiyona geçiyor. Hem de tek tuşla.

Dakikalar içerisinde gerçekleşen bu basit kurulumdan sonra, hizmette kesinti olmadan kullanmaya başlamak mümkün.

WhatsApp Business ve WhatsApp Web

WhatsApp web de biliyorsunuz oldukça kullanışlı bir masaüstü bilgisayar uygulaması. Bu uygulama sayesinde, telefonla işiniz olmadan WhatsApp kullanabiliyor ve veri alışverişi yapabiliyorsunuz. Business versiyon ile de WhatsApp web kullanmak mümkün. Fakat her zaman kullandığınız kişisel WhatsApp’daki oturumunuz haliyle kapanıyor ve sizden yeni bir QR kodlu oturum açmanızı istiyor. Bu işlemden sonra da artık uygulamanızı masaüstü bilgisayarınızda da kullanmanız mümkün oluyor.

Bu konuda bir değişiklik yok. İçiniz rahat olsun. Yani eskisi gibi WhatsApp’ı web uygulaması ile sorunsuz kullanabiliyorsunuz. Tabi versiyon değiştiği için web oturumunda da ayarlar kısmında farklı ayarlar görebilirsiniz. Bunlara az sonra değineceğiz.

WhatsApp Business Neden Kullanılmalı?

Yazımızın girişinde de bahsettik. Artık internette, özellikle e-ticaret müşterisi hız istiyor ve zaman kaybına asla tahammül yok. İşletmeler ve müşteriler arasında, canlı destek yazılımı, WhatsApp Business çıkana kadar en hızlı iletişim aracı idi. Fakat Business uygulaması, canlı destek yazılımlarının tahtını elinden alacak gibi görünüyor. Kullanıcılar, e-ticaret siteleri ve 3. Parti farklı yazılımlardan hariç, daimi ve en kolay ulaşabildikleri chat yazılımı ile işletmelerle irtibata geçmeyi daha çok istiyor.

Aslında neden belli; Zaman. İkinci bir uygulama kullanıcılar için zaman kaybı. Müşterilerinize, mobil uygulama ile hizmet verebilirsiniz. Bu satışlarınızın artmasına bile neden olabilir. Fakat onlara mobil uygulama üzerinden online destek vermeye kalkarsanız, bu seçeceğiniz en hatalı iletişim kanalı olabilir. Kurumsal görünmek, müşterilere daha elit bir firma havası sunmak, her işletmenin hayali. Böyle yapanlarda var. Fakat fazla kurumsallık demek, fazla kopukluk demektir.

WhatsApp gibi her an kullanıcıların elinin altındaki bir uygulama, satışlarınızı artıracağı gibi, firmanıza duyulan güveni de artıracaktır. Güven konusuna, yazının ilerleyen safhalarında daha net değineceğiz.

WhatsApp Business Kullanmanın Artı ve Eksileri

WhatsApp, her ne kadar Facebook’un onu satın almasıyla aşırı hızlı gelişmiş olsa da, hala eksikleri var ve bu eksikler bazı durumlarda kullanıcıları rahatsız edebilir. Fakat bu eksikliklerinde ileride giderilebileceğinden eminiz. Şimdi artılar ile başlayalım;

WhatsApp Business Uygulamasının Artıları

  • Ürün veya hizmetleriniz ile ilgili kataloglar oluşturmanız mümkün. Bu katalogların içeriğinde fotoğraflar, fiyatlar, web sitesi linki ve açıklamalar sizin isteğinize göre şekillenebilir. Doğrusu çok güzel bir özellik. Buradan ürün veya hizmetler oluşturabilir, kullanıcılarınızın direkt olarak web sitesine yönlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Önceden belirleyebileceğiniz yanıt sistemi de WhatsApp Business uygulamasının en çok kullanılacak olan özelliklerinden biri gibi duruyor. Zira dışarıda veya müsait olmadığınızda, bu yanıt sistemi ile mükemmel mesajlar hazırlayabilir ve müşterilerinize yollayabilirsiniz.
  • Uygulama içerisinde öyle bir özellik var ki, fazla sayılı müşteriler ile çalışan işletmeler adına oldukça kullanışlı olabilir. Etiketler bölümü, müşterilerinizi bölümlere ayırma konusunda size çok yardımcı olacak. Devamlı WhatsApp üzerinden canlı destek verecek olan işletmelerde, müşteri bulma problemi şimdilik bu özellik ile çözülmüş gibi.
  • Yayın listeleri oluşturup, belli yayınları, belli kullanıcılara zaman içerisinde istediğiniz gibi yollamanızı sağlayan bir özellik daha mevcut bu uygulamada. Bununla birlikte, toplu mesajlarınızı daha basit ve kullanışlı bir şekilde gönderebileceksiniz.
  • Mesajlarınız ile ilgili detaylı rapor alabilirsiniz. Örneğin bu özellik, kişisel WhatsApp uygulamasında yoktu. Oldukça kullanışlı.

WhatsApp Business Uygulamasının Eksileri

Uygulamayı incelediğimizde, tek eksiğin, bu uygulamayı, yeni bir telefon hattı ile yapılandırmanız gerekiyor. Fakat makale başında anlattığımız üzere, kişisel WhatsApp uygulamanızı da bu uygulama ile değişebiliyorsunuz. İşte burada ufak bir eksiklik oluşuyor. Yani Business uygulamasını kullanabilmeniz için ya kişisel hattınızdan vazgeçmelisiniz ya da farklı bir numara almalısınız.

Muhtemel olarak özel hattı ile kullanmak istemeyen kullanıcılar veya işletme sahipleri olacaktır. Eğer, WhatsApp uygulamayı hem kişisel hem de ticari olarak aynı telefonda ikiye bölebilseydi, bu herkes için daha kullanışlı olabilirdi. Kısacası, WhatsApp Business uygulaması için yeni bir hat almak gerekebilir.

WhatsApp Business İle Güven Verin

Müşterilerinizin e-ticaret mağazanızdan alacakları hangi ürün olursa olsun verdiğiniz destek çok önemlidir. Arkasında durulmayan, satış sonrası hizmeti bulunmayan firmalar ilk baştan kaybetmeye mahkumdurlar. İşte müşteri ilişkilerinde de bu mesele oldukça önemli. Siz müşterileriniz ile ne kadar yakın olabilirseniz, onlarda size o kadar güvenecek ve sizin e-ticaret sitenizden herhangi bir ürün veya hizmet satın almasında korku duymayacaktır.

WhatsApp gibi devamlı el altında olan bir uygulama ile müşteri desteği vermek mükemmel bir fikir değil mi? Düşünün, müşteriniz, sevgilisi ile görüştüğü mesaj uygulamasından, sizin firmanız ile de bağlantı kurabiliyor hem de saniyeler içerisinde. Yukarıda bahsettik hatırlarsanız, e-ticaret müşterisi hızı sever. Zamanı dardır ve muhtemelen bu yüzden internetten alışveriş yapmaktadır. Siz onu şirket içi bürokrasiniz ile neden yorasınız ki? Bu müşteri kaybına neden olur. Zaman karşılıklı kaybedilir ve dolayısıyla kazançta kaybolmuş olur. Hangi işletme böyle bir sorunla karşılaşmak ister?

İnternette güven kazanmak kolay değil. Fakat web sitenizin en gözüken yerine “WhatsApp Desteği yazdığınızda ve bu destek uygulaması ile anlık olarak destek verdiğinizde, işler tersine döner. Bir anda güvenli olarak işaretlenirsiniz.

WhatsApp Business İle Hızlı Hizmet

E-ticaret yapan ve binlerce belki on binlerce müşteriye sahip e-ticaret platformlarının en büyük sorunu yavaş hizmet olarak karşımıza çıkıyor. Yazılımları belki alanlarında en güçlü altyapıya sahip otomasyon sistemine sahip. Müşteriler herhangi bir alışveriş yaptıktan sonra, müşteri hizmetleri yetkilisi gibi gerçek bir muhattap ile görüşme ihtiyacı bile hissetmiyor. Peki ya hissederse?

Maalesef. Bunun için çok üzgünüz. Bugün hiçbir çok tanınmış e-ticaret devi, müşterilerine WhatsApp gibi anlık canlı destek verebilme imkanına sahip değil. Çok büyük bir açık değil mi?

E-ticaret yapıyor ve ufak bir işletme olarak yola devam ediyorsanız, büyüme sürecinizde, WhatsApp Business en yakın yol arkadaşınız olacak, bundan emin olabilirsiniz. Nasıl bu kadar emin konuşuyoruz?

Artık e-ticaret müşterisi daha çok ilgi istiyor. Dakikalarca telefon hatlarında bekletilen ve bant kayıtları dinletilen müşteriler, ne kadar uygun fiyatlı ürün satın alsalar da, bu alışverişlerden memnun değiller, kendimizi kandırmayalım.

Nasıl mutlu olabilirler?

Onlara en hızlı desteği vererek, zamanlarını harcamadan, en uygun fiyatlı ürünü tedarik eden firmalar, yakın zamanın dev e-ticaret platformları olacaklar. Bugün kurumsallık adı altında, umarsızca müşterilerini bekleten, ilgi ve alaka göstermeyen portallar ise maalesef bu gidişle pekiyi yerlere sahip olamayacaklar. Özellikle satış sonrası ilgi ve alaka konusunda, büyük e-ticaret portallarında bazı eksikler var ve bu eksikler yüzünden, müşteri kayıpları aşırı fazla.

Bu açığı değerlendirmeli ve hızlı müşteri desteği ile işletmenize güven kazandırmaya hemen başlamalısınız.

WhatsApp Business Yoluyla Son Güncellemelerinizi Paylaşın

Günümüzde halen kullanılan toplu e-posta çalışmasına rakip olabilecek düzeyde bir uygulamadır Business. Güçlü altyapısı ile çoklu mesajlar gönderebilir, web sitenizdeki yenilikleri, linkleri ile birlikte kullanıcılarınıza ulaştırabilirsiniz.

Tabi WhatsApp Business kullanmaya yeni başlayanlar için bu biraz zor olsa da, kullanıcı artışı bu işletmelerde de arttığında, toplu çalışmalar daha kolay olacaktır.

Örneğin bir YouTube kanalınız vardır ve video paylaşımı yapmışsınızdır. Videonuzda, ürün veya hizmetinizi anlatıyor ve müşterilerinize ulaşmasını istiyorsunuzdur. İşte Business sizin için bulunmaz bir nimet. Çekici bir mesaj ve linki birlikte gruplara böldüğünüz müşterilerinize kısa sürede atabilir ve dijital pazarlamaya başlayabilirsiniz.

Ya da işletmeniz bir e-ticaret sitesidir ve çok popüler bir üründe iddialı bir indirim yapmışsınızdır. Bunu anlık olarak müşterileriniz ile paylaşmak istiyor olabilirsiniz. WhatsApp Business ile mükemmel işler çıkartabilirsiniz.

Bu gibi dijital pazarlama örnekleri artırılabilir. Bu tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Önemli olan, sizin, pazarlanacak ürün ve hizmetleri bir araya getirmeniz. Aracınız hazır ve çok güçlü.

Netice Olarak

E-ticaret, rekabetli yapısı gereği artık hızlı dönüşler almak isteyen müşterilerle dolu. Kimse zamanını cevap verilmeyen telefonlarla, destek yazılımlarıyla ya da uzun müzik dinletilen santral telefonları ile harcamak istemiyor. Küçük ve orta işletmeler için mükemmel denebilecek WhatsApp Business geliştirilirse, büyük e-ticaret portalları içinde vazgeçilmez bir program olabilir.

Özellikle çoklu kullanıcı geliştirmesi olmalı ve farklı cihazlardan, aynı numara üzerinden destek sağlanabilmeli.

Siz de müşterilerinizin güvenini kazanmak ve web’de daha başarılı olmak için bir adım atmak istiyorsanız, WhatsApp’ın şimdilik ücretsiz olan bu güçlü kurumsal sohbet uygulaması ile çalışmaya başlayın.

Diğer Blog Yazılarımız

Magento adres yeniden yazımı nedir?
Magento sepet fiyat kuralları özelliği nedir?
WordPress 5.7 Sürümü Esperanza Adı İle Yayınlandı
Magento Katalog Fiyat Kuralı Özelliği Nedir?
Kobi 21
Tarih: 21 Eki 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek