Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Vps Sunucu Kiralama mı? Paylaşımlı Hosting Hizmeti mi?

Yeni bir web projesine başlayacaklar ya da mevcut projesinin web hosting hizmetinden memnun olmayanlar için bu iki seçim kafa karışıklığına neden olabiliyor. Aralarındaki fiyat ve kullanım farkı, kuşkusuz, daha önce bir Vps sunucu kiralama yapmamış kişilerce uzun uzun düşünmelere sebep olabiliyor. Zira bir Vps sunucu kullanmak, nihayetinde bir fiziksel sunucu kullanmakla neredeyse aynı şeyler. Hal böyleyken, kullanıcılar mecburen paylaşımlı hosting hizmetine mecbur kalıyorlar.

Lakin bazı web tasarım veya e-ticaret sitesi satıcıları, müşterilerine daha geniş hizmet için, vps sunucu yönetimini de üstlenerek, yazılım satışlarında Vps sunucu hizmetini de ekstra olarak sağlıyorlar. YcrSOFT’da bu firmalardan biri. Zira YcrSOFT’dan herhangi bir yazılım satın aldığınızda, kiralama bedeli karşılığında, Vps sunucu kurulumu ve yönetimi sizler için ücretsiz sağlanmaktadır.

Fiyat olarak arada dağlar kadar fark olmasa da, paylaşımlı hosting ve Vps sunucu fiyatları elbette aynı değil ve küçük işletmeler için düşündürücü bile olabilir derecede. Lakin paylaşımlı hosting ile başlamış bir e-ticaret sitesinin 6 ay sonra başarılı olup, yüksek trafik ve yüksek ürün sayısına ulaşması neticesinde, sorunlar başlayabilir. Zira paylaşımlı hosting en mini hosting hizmetidir. Ziyaretçi sayısı az, sayfa sayısı az, yazılım bakımından düşük disk alanı kaplayan web siteleri, özellikle kurumsal web siteleri açısından tercih edilebilir. Fakat e-ticaret ya da haber veya kişisel blog gibi trafiği yüksek olabilen web siteleri için tavsiye etmek çok zor.

Vps Sunucu Kiralama mı? Paylaşımlı Hosting Hizmeti mi?

Kullanıcının Anlayacağı Dilden, Paylaşımlı Hosting Nedir?

Hosting piyasasındaki terimlerden, son kullanıcıların anlaması mümkün değildir. Burada teknik terimler ile paylaşımlı hosting hizmetinin ne olduğunu anlatmaya kalksak, bu anlatımdan sadece hosting piyasasında bulunan kişiler anlayabilirler. Bu teknik terimleri bilmeyenler için, paylaşımlı hostingi kısaca anlatmak gerekirse;

Öğrenci evi benzetmesi en uygun olandır. Bir ev hayal edin. Evde 8 öğrencinin yaşadığını, kaynakların, yani su, elektrik ve diğer tüm harcanan enerjinin ortak olarak kullanıldığını düşünün. Buradaki ev paylaştırılmış sunucu olarak benzetilebilir. Evde yaşayan öğrencilerde, sunucudaki web siteleri, öğrencilerin harcadığı kaynaklar, elektrik, su, doğalgaz ve diğerleri de, sunuculardaki ram, disk ve işlemci gibi anlatılabilir.

Evde ne kadar çok kişi yaşarsa, eve gelen enerji ve diğer kaynaklar o kadar çok kişiye bölünecektir. Enerjiyi 1 öğrenci fazla kullandığında, diğer öğrencilere bu enerji kısıtlı olarak gidecektir.

İşte paylaşımlı sunucu da tam anlamıyla bu örnekteki gibidir. Fiziksel bir sunucu, yüzlerce, hatta binlerce web sitesi barındırabilir. Bu web siteleri aynı sunucu kaynakları ile beslenir ve herhangi bir tanesi saldırıya uğradığında, paylaşımlı hosting içerisindeki tüm web siteleri etkilenir.

Bu sebeplerden dolayı, belli bir trafik, içerik, sayfa sayısı ve disk alanına ulaşmış web siteleri, artık paylaşımlı hosting hesaplarında barınamaz bir duruma gelirler. Böyle bir durumda, paylaşımlı hosting içerisindeki diğer web sitelerinin çalışmasını etkileyen bu web sitesi, sistem tarafından otomatik olarak askıya alınır. Sonrası malum. Burada hosting firmasının aslında bir kabahati yoktur. Çünkü web sitesine tanınmış kaynaklar aşılmıştır.

Böyle bir durumda, kullanıcıların imdadına, paylaşımlı hosting fiyatları ile çok yakın olan Vps Sunucu devreye girer. Vps sunucular, uygun fiyatları nedeni ile paylaşımlı hostinglerden sonra tercih edilebilecek ikinci web hosting hizmeti olabilir.

Vps Sunucu Nedir? Vps Sunucu Kiralama Mantıklı mı?

İngilizce olarak Virtual Private Server açılımı ile anılan Vps sunucunun Türkçe karşılığı, özel sanal sunucudur. Fiziksel sunucuların yazılımsal olarak bölünmesi işlemi ile oluşturulurlar. En yakın rakibi olan Vds Sunucudan farkı da, bu bölünme işlemi sırasında ortaya çıkmaktadır. Çünkü Vds sunucular, fiziksel sunucuların donanımsal olarak bölünmesi ile oluşturulmaktadırlar.

Fiziksel sunucu üzerinde bölünmüş diğer tüm Vps sunucular, fiziksel sunucu kaynaklarını bölüşürler. İhtiyaca göre bölüşülen kaynaklar, herhangi bir Vps sunucunun aşırı kaynak tüketimi sonrasında, diğer Vps sunucuların sıkıntıya girmesine sebep olabilir. Bu yüzden, Vps sunucu kiralama da bu detay gözden kaçırılmamalıdır.

Fakat ne olursa olsun, paylaşımlı hosting de zor çalışan veya çalışamayan bir web sitesi, Vps sunucuya geçtiğinde, gözle görülür bir değişim geçirir. Sayfa açılış süreleri kısalır, web site daha hızlı bir kullanım deneyimi sunar. Vps sunucular yazılımsal olarak oluşturulduklarından, ana sunucunun işletim sistemini kullanmak zorundadırlar. Bu sebepten, Vps sunucularda farklı işletim sistemi kullanmak mümkün değildir. Her Vps sunucu, neredeyse bir fiziksel sunucu yönetimi kadar detaylıdır. Vps sunucuların web hosting paneli ve root erişimi vardır. Yani bir Vps sunucu sahibi olduğunuzda, aslında küçük bir fiziksel sunucuya sahip olursunuz. Sunucunuzda birden çok web sitesi barındırabilir, kullanıcılar, abonelikler açabilir, hatta bayi hesapları açarak, farklı hosting hesaplarını yönetebilirsiniz. Vps sunucularda kaynak artırımı da yapılabilmektedir. Kiralanan sunucunun yetmemesi gibi durumlarda kaynak artırımı yapmak oldukça basittir. Bu yönü ile bile Vps sunucu kiralamak mantıklı bir seçim olmaktadır.

E-Ticaret sitesi, haber sitesi, kişisel blog gibi devamlı büyüyen internet siteleri için, kaynak artırımının mümkün olması, kullanıcılar için çok önemli bir özelliktir.

Vps sunucular, değişik web hosting otomasyonları ile kiralanabilmektedir. YcrSOFT, vps kiralamalarında Plesk panel kullanılmaktadır. Plesk panele sahip bir vps sunucu için müşteri temsilcilerimiz ile iletişime geçebilir, ücretsiz kurulum ve ücretsiz yönetim desteği gibi seçeneklerden yararlanabilirsiniz.

İçerik Yönetim Sistemlerinde Vps Sunucu

WordPress, Drupal veya Joomla gibi Cms sistemleri, devamlı güncellendiği, içerik girildiği takdirde, fazla hosting kaynağı kullanan yazılımlardır. Seo yapılarının kaliteli olması, girilen içeriklerle birlikte arama motorlarında başarılı trafik artışları ve devamlı büyüyen disk ihtiyaçları ile içerik yönetim sistemleri, paylaşımlı hosting hesaplarında oldukça zor barındırılmaktadır.

İlk proje başlangıçlarında paylaşımlı hosting fiyatları uygun geldiğinden herkes tarafından tercih edilse de, başarılı olunduktan ve ilerleme kaydedildikten sonra, artık paylaşımlı hosting hesapları, web sitelerinin zararına olmaktadır. Zira bu tip küçük hosting hesaplarında, kaynak artışı belli bir seviyeden sonra yapılamadığından, herhangi bir trafik artışında web siteleri sistem tarafından otomatik olarak askıya alınmaktadır. Bu durumun kullanıcı deneyimiyle birlikte arama motorları açısından seo çalışmalarına da büyük sıkıntılar yaşattığı bir gerçektir.

Günün belli saatleri ziyaret edilebilen, fakat trafik arttığında girilemeyen web siteleri, kullanıcı kaybına neden olacaktır.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, paylaşımlı hostingler de kaynak kullanımı ortak olduğundan, herhangi bir web sitesindeki dalgalanmalardan da web siteniz olumsuz etkilenir.

Blog, e-ticaret veya yüksek trafikli kurumsal web siteler için bu sebeplerden dolayı, paylaşımlı hostinge fiyat olarak en yakın olan seçenek olarak Vps sunucu kiralama düşünülmelidir. Daha güçlü bir altyapı, daha fazla kaynaklar ile web siteleri daha rahat bir şekilde çalışacağından, anlık artabilecek ziyaretçi trafiklerine de Vps sunucular cevap verebilirler.

Güvenlik Açısından Vps Sunucular

Paylaşımlı hostinge göre, fiziksel sunucunun diğer öğelerinden daha izole olan Vps sunucular, kurulumlarında kullanılacak güvenlik yazılımları ile de daha performanslı bir hale getirilebilirler. Web siteleri, paylaşımlı bir hosting hesabında daha korumasızdırlar. Zira herhangi bir saldırıya maruz kalan bir web sitesi yüzünden, diğer yüzlerce web sitesi de zarar görebilir. Fakat Vps sunucularda durum tam tersidir. Çünkü Vps sunucular, diğer sunuculardan bağımsız çalışırlar.

Seo Açısından Vps Sunucu Kullanmak

Web sitenizin yazılımı ne olursa olsun, sayfa açılma hızınızın bir kısım sorumlusu aldığınız web hosting hizmetidir. Ne kadar fazla kaynaklara, yani ram, işlemci, bağlantı hızı ve disk alanına sahipseniz, web siteniz, en azından web hosting tarafında, sayfa açılma hızı bakımından hızlı olacaktır. Fakat bu kaynaklar az ve web siteniz standartlar üzerinde bir içeriğe sahipse, sayfa yüklenme hızınızda doğrudan bağlantılı olarak düşecektir. Bir önceki konuda da bahsettiğimiz gibi, en ufak trafik dalgalanmasında web siteniz sistem tarafından askıya alınacaktır.

Sizin görmediğiniz zamanlarda web siteniz kapanacak, yavaşlayacak, kullanıcı deneyimi bakımından da düşük performanslı bir web sitesi durumuna gelecektir. Bu web sitenizin seo kalitesini doğrudan etkileyen bir durumdur. Seo da başarılı bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız, kendi ip adresinizde, kendi sunucunuzda web sitenizi barındırmanız, başarıya daha yakın olmanız demektir.

Arama motorları, kullanıcılarına, sorgu sonuçları olarak, en kaliteli içeriğe sahip, en kullanılabilir ve en hızlı web sitelerini bulabilmeleri amacı ile geliştirilmektedirler. Bu algoritmalara göre, yavaş, kullanım bakımından zor, mobil uyumluluğu olmayan web sitelerinin başarılı olması mümkün değildir. Yani web sitenizin hız düşüklüğü demek, seo konusunda başarısızlığa uğrayacaksınız demektir.

Birden Fazla Web Siteniz Varsa Vps Sunucuya Geçin!

Özellikle e-ticaret konusunda faaliyet gösteren bazı şirketlerin birden fazla e-ticaret sitesi olabiliyor. Bu gibi durumlarda, birden fazla paylaşımlı hosting hesabında web site barındırmaktansa, tek Vps sunucu kiralama ile tüm e-ticaret sitelerinizi yayınlayabilirsiniz. Her birine farklı kaynak sınırlamaları getirebilir, farklı ip adresleri üzerinden yayınlayabilirsiniz.

Gelecekte artacak disk, ram ve işlemci ihtiyaçlarınızda da Vps sunucuların esnek yapısı sayesinde, web site taşıma derdi olmadan işinize devam edebilirsiniz.

Netice Olarak

Gelecek beklediğiniz ve üzerinde çok çalıştığınız, para harcadığınız genişletilebilir bir web site, e-ticaret sitesi projeniz veya projeleriniz var ise Vps sunucu kiralama başlangıç için oldukça uygun fiyatları ve esnek yapısı ile düşünülebilir bir seçenektir. Yazımızda anlattığımız Vps sunucudan daha performanslı bir seçenek için Vds sunucu kiralama hakkındaki yazımıza göz atabilirsiniz.

1 cevap
  1. Ceyhan ak
    Ceyhan ak says:

    Vps sunucu kiraladım geçmişte. Evet reseller hostingden tartışmasız daha kullanışlı. Bir kere özellik bakımından üstün. Ama paylaşımlı olması, vps sunucudan soğumama neden oldu. Fiziksel sunucu içindeki diğer vps sunucular ile aynı kaynağı paylaştığından devamlı olarak kasılmalar ve gelip gitmeler canımdan bezdirdi. Öyle aşırı ram kullanımım falan da yok bu arada. Baktım olmuyor, vds sunucu kiraladım. Vds sunucunun, fiziksel sunucudan çok bir farkı yok. Mantık aynı. Vps sunucuyu, paylaşımlı bir hosting hesabının sınırları artırılmış bir versiyonu olarak kabul edebilirsiniz. Çünkü kontrol siz de değil. Ev sahibinde. Buradaki ev sahibi, fiziksel sunucudur. Yanlış anlaşılmasın. Yani sorun barındırma hizmeti veren firmadan çok verdiği hizmetin şeklinde. Vps de ucuz etin yahnisidir biraz. Vds sunucuya geçtim de kurtuldum.

Yorumlar kapalı.

Diğer Blog Yazılarımız

Magento kullanıcı ekleme ve yetki verme nasıl yapılır?
Magento Kullanıcı Yetkileri Nasıl Oluşturulur? Detaylı Kılavuz
WordPress 5.7.1 güvenlik güncellemesi yayınlandı
Magento tasarım zamanlama nedir?
Google sıfır tıklama arama sonucu 2021'e nasıl yansır
Kurumsal e-posta nedir? Nereden temin edilir?
Tarih: 27 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek