Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Türkçe Karakterli Alan Adı Almak Ne Kadar Doğru?

Türkçe Karakterli Alan Adı

Bir web tasarım projesine başlamanın en sancılı süreci, alan adı seçimi. Çok spesifik bir isim veya markanız yoksa, alan adı almak veya karar vermek oldukça zordur. Seo açısından tek kelimeli olması, mümkünse Türkçe karakter içermemesi gereken o zorlu kelime veya kelimeler dizgisinin bulunması sürecinde, karşımıza Türkçe karakterlerle de oluşturulabilen Türkçe karakterli alan adı çıkıyor. Seo açısından pek tavsiye edilmediğinden, her kelime de neredeyse bir alan adı bulmak ve satın almak kolay ama ne kadar sağlıklı, ne kadar kullanılabilir?

Türkçe Karakterli Domain (Alan Adı) Nedir?

2006 yılında başlayan bir uygulamadır. Icann tarafından, talep üzerine, alan adlarının IDN isimli bir sistem ile çevrilmesiyle oluşturulur. Aslında satın alınan Türkçe alan adı, gerçekten Türkçe alan adı değildir. IDN maskesi ile Türkçe’ye çevrilmiş bir alan adıdır. Çünkü Icann sadece İngilizce dilini destekler. Yani Çince, Rusça veya Japonca bir alan adı da alsanız, yine IDN sistemi ile maskelenmiş bir alan adına sahip olmaktasınız.

Türkçe Karakterli Alan Adı Almak Ne Kadar Doğru?

Türkçe Karakterli Alan Adı ve Maske

IDN isimli sistemin bir maske olduğundan ve aslında, aldığınız domainlerin farklı bir domain olduğundan bahsettik. Ne gibi sıkıntılar yaşayabilirsiniz? En basit şekilde anlatmak gerekirse, sosyal medya paylaşımlarında, web sitenizin linki içerisinde, aslında alan adınız ile alakası olmayan semboller ve özel karakterler görebilirsiniz. Çünkü sosyal medya botları, kullanılan IDN maskesinin altındaki gerçek alan adını görebilirler ve paylaşımınızı bu şekilde yapmanızı sağlarlar. Sosyal medya da bu tip bir link paylaştığınızda, kullanıcıların otomatik olarak akıllarına “spam link” gelecek ve kimse paylaştığınız linke tıklamayacaktır.

Kullanıcılardaki Yıllardır Oluşan İngilizce Karakter Algısı

Ülkemizde ilk kez 12 Nisan 1993 yılında kullanılmaya başlayan internet ile artık kullanıcıların kafasına, İngilizce karakterli alan adları kazınmış durumda. Siz Türkçe bir alan adı da kullansanız, bunu kullanıcılarınıza söylediğinizde, bilinç altında olduğundan, tarayıcıya yine İngilizce karakterli yazacaklardır. Yani 27 sene de oluşmuş bu çetin algıyı yıkmanızın, Türkçe karakter ile kullanıcılarınıza hizmet vermenizin, çok zor olacağını belirtmeliyiz.

Türkçe Karakterli Domain (Alan Adı) ve Seo

Eğer yurtdışı çalışan bir firmaysanız ve devamlı e-posta alışverişi yapıyorsanız ya da kullanıcılarınız web sitenizi ziyaret ediyorlarsa veya edeceklerse, yine Türkçe karakterli bir alan adı tavsiye etmiyoruz.

Markayı Elde Tutmak

Çok bilinir, duyulmuş ve isim değeri yüksek bir şirket, e-ticaret sitesi, blog veya herhangi bir topluluğunuz olabilir. Bu ismin başkaları tarafından kullanılmaması için satın alabilir ve İngilizce karakterli alan adınıza yönlendirebilirsiniz.

Türkçe Karakterli Alan Adı Yerine “com.tr” Uzantılı Alan Adı

Türkçe alan adı almak ne gibi sorunlara yol açacak, anlatmaya çalıştık. Bunun yerine, “com.tr” uzantılı alan adı seçebilir, firmanızı, kurumunuzu daha kurumsal bir şekilde temsil edebilirsiniz. Hem arama motorlarında seo kaybı yaşamaz, hem de Türkçe karakterli alan adının sebep olacağı karışıklığa maruz kalmazsınız.

“com.tr” uzantılı alan adlarını alabilmek için, bir işletmeyseniz, bazı evrakları hazır bulundurmanız gerekir. Eğer isminize bir “com.tr” alan adı tescil ettirmek istiyorsanız, nüfus cüzdanınız yeterli olacaktır.

En uygun fiyatlarla “com.tr” uzantılı alan adı almak sonrasında en düşük fiyatlar ile bir kurumsal web site ya da kişisel web sitesine sahip olmak için tıklayın.

3 cevaplar
  1. Taylan
    Taylan says:

    Dünyanın en büyük hatasıdır diyebilirim Türkçe karakterli alan adı için. Bir kere e-postalarda sıkıntı yaşanıyor. İnsanlara senelerdir e-posta ismi verirken ingilizce karakteri öğrettik. Şimdi sil baştan Türkçe karakter öğretmeye çalışıyoruz. Büyük hata yapmışım. Özellikle Türkçe karakterli domain de seo sorunu da var. Bir kere alan adınız gerçek Türkçe karakterli olmuyor. Sahte. Maskeleme var işin içinde. Yani o kadar basit değilmiş. Tamamen para kazanma amaçlı olarak yapılmış gereksiz bir iş. İngilizce alan adları daha iyi. Com veya net veya org hiç fark etmez. Aman Türkçe karakterli alan adı olmasında. Bir projeye başlamak kolay değil. Web tasarım, hosting, seo bunlar hep para. Yanlış bir başlangıç yapıp kimsenin Türkçe karakterli alan adı ile zarar etmesini istemem.

Yorumlar kapalı.

Diğer Blog Yazılarımız

Hedef Kitleniz

ycrsoft

Bulunabilir Olmak

ycrsoft
Tarih: 26 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek