Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Subdomain Nedir? Plesk’de Subdomain Nasıl Açılır?

Subdomain, Türkçe karşılığı alt alan adıdır. Subdomainler, alan adlarından bağımsız olarak çalışır. Kendi dizini, veri tabanı ve seo açısından da arama motorlarınca farklı bir web site olarak değerlendirilir.

Alt alan adları, daha çok, farklı sektörlerde hizmet veren firmalar tarafından kullanılmaktadır. Farklı alan adları kullanmaktansa, kullanıcılar tek alan adı ile onlarca alt alan adı açmakta ve bunların her birine farklı web siteleri kurabilmektedirler. Dizinler farklı olduğundan, alt alan adları, ana alan adından bağımsız çalışır. Bu yüzden, farklı yazılımlar ile çalışma imkanı vardır. Yani farklı yazılımlar kullanarak web sitenizde ek bir faaliyet yürütmek isterseniz, alt alan adı seçeneği bu faaliyet için oldukça faydalı olacaktır.

Plesk de Subdomain Nasıl Açılır?

Dünyanın en çok kullanılan hosting otomasyonlarından Plesk’de subdomain (alt alan adı) açmak oldukça kolaydır. Aşağıdaki görseldeki gibi Plesk yönetim panelinizde oturum açtıktan sonra, okla işaretlenmiş “alt alan adı ekleyin” linkine tıklayın.

Plesk panelde alt alan adı ekleme sayfasına ulaşım

Açılan subdomain ayar sayfasında, yanında yıldız bulunan, “alt alan adı” kısmına, istediğiniz kelimeyi yazmanız gerekiyor. Eğer hesabınız tekil bir hosting hesabı ise yanındaki kutucuk da alan adınız, mevcut olan alan adı olarak sabit olacaktır. Eğer çoklu bir hosting, reseller hosting gibi bir hizmetiniz var ise, alt alan adı kısmının yanındaki kutucuktan, subdomain atamak istediğiniz web sitesinin alan adını seçmeniz gerekiyor.

alt alan adı oluşturma sayfasında, subdomain yazıldıktan sonra, aşağıda “belge kökü” isimli alan otomatik olarak sistem tarafından doldurulur.

Yine bu sayfa içerisindeki “alan adını Let’s Encrypt ile emniyete alın” bölümünü, eğer ssl sertifikanız var ise işaretlemeniz gerekir. Yoksa alan boş kalmalı.

Her şey bu kadar. Şimdi tek yapmanız gereken “tamam” linkine tıklayarak subdomaini oluşturmak.

Plesk Panel, subdomain oluşturma sayfası

Subdomain Üzerine Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Subdomain’in, gerçek alan adından bu konuda da bir farkı yoktur. Plesk panel üzerinden, dosya yöneticisi kısmından web site dosyalarınızı yükleyebileceğiniz gibi, ftp üzerinden de hosting hesabınıza erişip dosyalarınızı yükleyebilirsiniz. Ftp erişimi için, Plesk panelinizde, “ftp erişimi” bölümünden bir ftp hesabı ekleyebilirsiniz.

Subdomain ve Seo

Subdomainler, yukarıda da bahsettiğimiz üzere, bağlı bulundukları alan adlarından bağımsız bir yapıya sahiptirler. Seo da başarı beklenen web sitelerinde, subdomain ile web site ayrımı yapmak, web sitelerin seo gücünü de bölmek demektir. Seo da başarı istenen web sitelerinde, alan adından bağımsız olarak subdomainler açılmasını tavsiye etmiyoruz.

Subdomain Sınırsız Açılabilir mi?

Subdomain sayısı, tamamen hosting sağlayıcısı firmanın elindedir. Web site hosting hesabınıza kaç adet subdomain tanımlandıysa, o kadar alt alan adı kullanabilirsiniz. Fazlasını açmak istediğinizde sistem izin vermeyecektir. Bunun için, hosting sağlayıcınız ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.

Web Site Yedekleri

Plesk paneliniz üzerindeki yedekleme yöneticisinden bir yedekleme oluşturduğunuzda, yedekleme alan adınız ve tüm alt alan adlarını kapsayacak şekilde sistem tarafından otomatik olarak oluşturulur. Yani alt domainler için ayrı yedekleme yapmanız mümkün olmaz. Artımlı yedeklemelerde de yine bu durum değişmez. Tüm alt alan adlarında yapılan değişimler yedeğe eklenir.

Diğer Blog Yazılarımız

Hedef Kitleniz

ycrsoft

Bulunabilir Olmak

ycrsoft
Tarih: 10 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek