Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Site Haritası Hangi Web Site ve Durumlar İçin Gerekli?

Site Haritası Nedir?

Site haritaları, web sitenizdeki tüm içeriği, yazılar, görseller, videolar ve diğerlerinin birbirleri ile olan ilişkilerini, arama motoru botlarına hazır olarak sunan, “xml” formatında dosyalardır. Arama motorları, web sitenizi daha kapsamlı okuyabilmek ve dizinine ekleyebilmek için bu dosyayı tarar. Sonucunda, bu dosya içeriğindeki tüm linkler, ilgili arama motorları sonuçlarında indekslenmiş olur. Site haritası, internet siteleri için önemli olarak varsayılan sayfaların, en son güncellemeleri ve hangi aralıklarla değiştirildikleri hakkında da arama motorlarına bilgi verir. Bu sayede web sitenizde yaptığınız değişiklikler, siz arama motorlarını uyarmadan, indekslenir ve gerekli sıralamayı elde eder. Site haritalarının arama motoru sıralamalarına direkt olarak bir etkisi yoktur. Sadece başarıya giden yoldaki, araçlardan bir tanesidir.

Site Haritası Hangi Web Site ve Durumlar İçin Gerekli?

Hangi Web Sitelerinde Site Haritası Gerekli?

Site içi seo ve diğer sayfa bağlama işlemleriniz doğru yapılmış ve arama motorları sayfalarınızı sağladığınız köprüler vasıtası ile düzgün ve net bir şekilde okuyabiliyorlarsa, bir site haritasına ihtiyacınız yoktur. Fakat karışık, çok sayfalı ve site içi köprülerin doğru yapılmadığı web sitelerinde, site haritası oluşturmak, arama motorlarının işlerini kolaylaştırır.

Kurumsal web site, katalog siteleri ve güncellenmesine gerek olmayan sadece firma tanıtımı için kullanılan az sayfalı web siteleri için bir site haritası oluşturmanıza gerek yoktur. Zira bu web sitelerinin hem sayfa sayıları azdır, hem de güncel kalmak için herhangi bir girişimleri olmadığından, arama motorları açısından site haritasının oluşturulması için sebep olmayacaktır.

E-ticaret siteleri, haber siteleri, blog ve sosyal siteler ve günlük olarak etkileşime girilen, yani kullanıcılar açısından devamlı ziyaret edilen bir web sitesi için site haritası oluşturmak önemlidir. Yapılan güncellemeler ve güncellemelerin sıklıkları, site haritaları sayesinde arama motorları botlarına iletilir.

Siteniz çok büyükse, arama motorlarının, son eklenen sayfalar veya eski sayfalardaki güncellemeleri atlamaları muhtemeldir. Site haritaları bu atlamaların önüne geçer. İçeriklerindeki zaman sayaçları, botlara bir sayfanın ne zaman güncellendiğini bildirir ve tekrar indekslenmesini işaret eder.

Web sitenizi yeni açtıysanız ve hızlı bir şekilde indekslenmesini istiyorsanız, özellikle hiçbir siteden, web sitenize bağlantı yoksa site haritaları işinize yarayacaktır. Oluşturduğunuz site haritasını, arama motorlarının webmaster araçları ile okutmanız mümkündür.

Site Haritası İndekslemeyi Garantilemez!

Site haritaları oluşturulduğunda, arama motorlarının site haritaları içeriğini tamamen indeksleme garantisi yoktur. Yani bir site haritası demek, web sitesinin tamamen indekslendiği veya indeksleneceği anlamına gelmez. Bu tamamen arama motorlarının algoritmalarına bağlı bir durumdur.

Bu durum sizi yanıltmasın. Bir site haritasını oluşturmak, web sitenize zarar vermez. Tam tersi faydası vardır.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Web sitenizin site haritasını oluşturabileceğiniz birçok 3. Parti program mevcuttur. Fakat bu programlara, bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, ihtiyacınız olmayacaktır. WordPress, Drupal, Joomla, OpenCart ve diğer ücretsiz açık kaynaklı yazılımların eklenti ve modül kütüphanelerinde, gerek site haritası yazılımları gerek ise seo eklentileri ile bir site haritası oluşturmanız mümkündür.

En çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden olan WordPress için bir örnek verecek olursak; Yoast Seo isimli eklentiyi eklentiler bölümünden sisteminize dahil edip etkinleştirdiğinizde, web siteniz altyapısına otomatik olarak, eklenti tarafından detaylı site haritası oluşturulur. Sizin herhangi bir yazılımsal işlem yapmanıza gerek kalmaz.

Site Haritası Boyutu Ne Kadar Olmalı?

Google bu konuda, 50 mb ve 50.000 url sınırı koymuştur. Bu sınırı aşan veya aşabilecek web siteleri için ise site haritalarının bölünmesini tavsiye etmektedir.

Bazı Durumlarda Site Haritası Sistem Tarafından Oluşturulur

Blogger veya Wix gibi hazır bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, sizin bir site haritası yapmanız veya arama motoru webmaster araçları kullanmanızın bir gereği yoktur. Bu tip sistemler, kendi içlerinde zaten bu sistemler ile senkronize çalıştıklarından, sizin böyle bir çalışma yapmanızı gerektirecek durum doğmaz.

Site Haritası Arama Motorlarına Nasıl Ulaştırılır?

Her arama motorunun kendi sistemi içerisinde bir webmaster uygulaması vardır. Google’ın webmaster aracı Google arama konsolu, Yandex’in webmaster aracı ise Yandex webmaster olarak geçmektedir. İki webmaster aracı ile de site haritalarınızı gerekli işlemler ile arama motoru botlarına okutmanız mümkündür.

Site Haritası ve Seo

Her web sitesi seo (arama motoru optimizasyonu) başarısı hedeflemeyebilir. Bu tip sitelerin site haritası göndermeleri de, yukarıda bahsettiğimiz üzere gereksiz olabilir. Eğer web siteniz ana sayfası üzerinden diğer sayfaların hepsine link verilmişse, Google ve diğer tüm arama motorları zaten web site içeriğinizi gerektiği şekilde indeksleyecektir.

Fakat arama motorları sıralamalarında başarı hedefleyen web siteleri ve yöneticilerinin en önemli araçlarından bir tanesi site haritası olmalıdır. Çünkü site haritaları, web site yöneticileri ile arama motoru botları arasındaki bir nevi mektuplaşma sistemi de diyebiliriz.

Devamlı güncel tutulması gereken ve güncellenen web sitelerinin bu çalışmaları, site haritaları sayesinde arama motoru botlarına gösterilir. Bu da seo başarısı yolunda oldukça önemli bir adımdır.

Site haritalarının, seo başarısı konusunda direkt olarak bir etkisinin olduğunu söylememiz mümkün değildir. Zira site haritası kullanan bir site, güncelse bile, yapılan çalışmalar arama motorları seo kriterlerine aykırı ise başarı sağlanamaz. Bu sebepten, site haritalarını, seo başarısı konusundaki zincirin bir halkası olarak nitelendirebiliriz.

Netice Olarak

Arama motorları, algoritmaları sayesinde çok gelişmiş sistemler olsa da, web sitenizin iç sayfa köprüleri doğru yapılmamışsa, bazı sayfaların indekslenmeden atlanması olasıdır. Arama motoru sıralaması konusunda önem arz eden sektörlerde hizmet veren web siteler için, site haritaları ile çalışmayı öneriyoruz.

Web sitenizin site haritasının nasıl oluşturulacağı, nasıl arama motorlarına taratılacağı hakkında teknik destek için, destek ekibimiz ile irtibata geçebilir, yazılım desteği alabilirsiniz.

1 cevap
  1. Serhat dündar
    Serhat dündar says:

    çok yararlı bir paylaşım olmuş. site haritası mantığını anlamak için yazılımcı olmaya gerek yokmuş. tabi konuya hakim olabilmek için biraz araştırma yapmak lazım. zaman yoksa da wordpress en iyi seçim. bir eklenti ile hepsi çözülebiliyor sonuçta

Yorumlar kapalı.

Diğer Blog Yazılarımız

Web Sayfası Tasarımı Nedir? 2021 ve Yenilikler
Google Site Sıralaması Başarısı İçin İçerik Uzunlukları
Google’da Kişisel Bilgiler Nasıl Kaldırılır? Detaylı Kılavuz
Google Url Kaldırma Nedir? Nasıl Yapılır?
İstenmeyen Bağlantı Reddi Nasıl Yapılır? Zararlı Backlink
Sayfa Deneyimi Raporu Nedir? Google Search 2021
D2C Nedir? E-Ticaretin Yeni Gözdesiyle Tanışın Kazanın
Magento Terk Edilen Sepet Raporları Nereden Alınır?
Tarih: 05 Haz 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek