Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..
Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18
Seo Uyumlu Url Nedir? Web Site Url Yapısı Nasıl Olmalıdır?
Seo Uyumlu Url
Web siteleri dizayn edilirken, yani web tasarım aşamasında, tabii ki kullanıcıların beğenisi için kaliteli görsellerle, iyi içeriklerle beslenmeli. Göze güzel görünmeli. Kullanıcılar neticede, seo uyumlu url nedir, seo uyumlu içerik ne demek, bilmezler. İnsanlar web sitenize girdiğinde dizaynından hoşlanmalı. Fakat web siteleri sadece insanlar tarafından ziyaret edilmiyor.
Görsel yapısı mükemmel olan internet sitelerinin çalışmadığını, ziyaretçi gelmediğini ya da arama motorlarında hak ettikleri yerlerde olmadıkları ile alakalı oldukça fazla kullanıcı şikayetleri ile karşılaşıyoruz. Zira buradan anlamamız gereken şu, web site tasarımcıları arama motorları açısından teknik çalışma yapmıyor. Ya da seo konusunu, web tasarımdan ayrı tutup, sadece görsel kısımlarla ilgileniyorlar diyebiliriz.
Haklı olarak, web tasarım ile seo çalışması ayrı işler. Web tasarımında, seonun da kendine göre uzmanları, teknik insanları mevcut.
Durum böyleyken, web tasarımı bitmiş bir internet sitesinden mükemmel bir seo performansı beklemek açıkçası saçma olur. Seo başlı başına üzerine düşülmesi gereken, en az 90 günlük periyodlarda çalışılması ve takip edilmesi gereken bir konu.
Url ve Seo Uyumlu Url Nedir?
Bir web sitesinin, herhangi bir sayfasının, internet üzerinde bulunabilmesini sağlayan kelimeler dizgisidir. Bu dizgi, web sitesinin alan adının sonuna “/” karakteri ile eklenmektedir. Kategori ağacı olan büyük web siteleri ya da e-ticaret sitelerinde ise alan adı/kategori/ürün şeklinde urller olmaktadır. Url kelime dizilimleri, son sistem içerik yönetim sistemlerinde artık otomatik olarak, yazılım tarafından atanmaktadır. Örneğin, bu durum WordPress’de bu şekildedir.
WordPress ayarlar kısmından yapacağınız küçük bir işlemle, paylaşımlarınız ya da ürünlerinizin başlıklarını ne atadıysanız, url kısmı da, Türkçe karakter olmayacak şekilde, yazılım tarafından otomatik olarak doldurulur. Fakat bazı yazılımlar hala bu sisteme geçmediğinden url konusu önem taşımaktadır. İçeriğinde binlerce kategori ve ürün bulunan büyük e-ticaret sitelerinin bazıları hala url düzensizlikleri içerisinde satış yapmaya devam etmektedirler.
Web siteleri, arama motorlarında ne kadar eskir ve ne kadar fazla kaliteli içerik girerlerse, o kadar kıymetleri fazla olur. Yıllarca ürün girilmiş, içerik ve veri olarak devamlı güncel tutulmuş bazı büyük web sitelerinin, arama motorlarında sıralama kaybetme korkusundan, url sorunlarını devamlı erteledikleri bir gerçektir. Zira değişen url sonrası, o sayfa arama motorunda bulunsa bile, tıklandığında içerik olmayacaktır. Bu da trafik, müşteri ve dolayısıyla kazanç kaybı sağlayacaktır.
Url’lerin seo ile alakası direkt olarak vardır. Bir içerik neyse, url’de o içeriğin aynısı olmalıdır. Url içerisinde Türkçe karakter olmamalıdır. Bir web sitesi projesine başladıysanız, url konusunda en baştan hassasiyet göstermenizi tavsiye ederiz. Dikkat edilmediği takdirde, sayfa sayısı artacak ve ileride önü alınamayarak, bozuk urller ile yola devam edilmek zorunda kalınacaktır.
Seo’ya Uymayan Url’nin Ne Zararı Var?
Arama motorları bir içeriğin anahtar kelimesinden başlayarak, içeriğin başlığı, meta kelimeleri ve url’sini karşılaştırır ve puan verir. Eğer, meta, url, başlık ve anahtar kelimeleri uymayan bir içerik ise, diğer rakip web sitelerindeki içeriklerden aşağıda bir sıralamaya yerleştirir.
Web sitenizin tasarımı ne kadar kaliteli, hosting ve yazılımınız ne kadar üst düzey olursa olsun. Hatta içerikleriniz profesyonel şekilde hazırlansın. Arama motorlarının belirlediği koşulların dışında web site yönetirseniz, özellikle seo konusunda başarılı olmanızın imkanı yoktur.
Seo Uyumlu Url Yapıları Nasıl Olmalıdır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, içerik başlığı ne ise, url’de o başlık ile uyumlu olmalıdır. Bir örnek ile detaylandıralım.
Bir blog siteniz var. İçerik girdiniz. Başlık şu şekilde;
“Dünyanın En Büyük Şelalesi Nerede Biliyor musunuz?” isimli blog yazımızın url’si şu şekilde olmalıdır;
“www.ornekwebsite.com/blog/dunyanin-en-buyuk-selalesi-nerede-biliyor-musunuz”
Gördüğünüz gibi, web site alan adı, blog ve sonrasında yazımızın başlığı ile aynı ama Türkçe karakter kullanılmayan ve kelime aralarında “-“ kullanılan bir kelime dizgisi.
Hatalı Url İle Yapılandırılmış Bir Web Sitesi Nasıl Düzeltilir?
Bu işlem çok risklidir. Arama motorlarında, uzun geçmişi dolayısıyla iyi yerlerde olan bir web sitesini, bu tip bir çalışmayla, sıralama kaybettirme tehlikesi vardır. Her durumda mevzu olan web sitesi sıralama kaybedecektir fakat bu en düşük şekilde atlatılmalıdır.
Tavsiyemiz, düzeltmeye karar verilen e-ticaret sitesi ya da normal web sitesinde, yeni girilen içerikler, yukarıda anlattığımız tarzda, seo uyumlu url içerecek şekilde eklenmelidir.
Eskiden girilmiş ve bozuk olan urller ise, içerik aynı olacak şekilde, sadece urllerin seo uyumlu url ile değiştirilmesi ve bunun gruplar halinde azar azar yapılması tavsiyemizdir. Tüm web sitesindeki urllerin bir anda değişmesi büyük bir hatadır.
Seo uyumlu url ile mevcut bozuk urllerini değiştirmek ve konu hakkında destek almak isteyenlerin, destek birimimiz ile irtibata geçmeleri yeterli olacaktır.
Seo yapısı düzgün bir web sitesi, gelecek için en büyük yatırımdır. Seo, arama motorlarında başarının yoludur. Arama motorlarında başarı demek ise, kazanç demektir. Seo paketlerimiz ve içerikleri hakkında detaylı bilgiyi Seo Paketleri sayfamızda bulabilirsiniz.
Bir wordpress kullanıcısı olarak bu url sorununu wordpress çok önceden çözdü. opencart hala emekleme aşamasında mesela. bence bu durumun, yazılımı geliştiren ekip ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Mesela wordpress de herhangi bir url eklentisine mecbur kalmadan birkaç ayar ile web sitenizin url ayarlarını yapılandırmanız mümkün. Hatta drupal bile kullandım. durum onda da iyi gibi. her yazıya istediğiniz urlyi verebildiğiniz gibi yazı başlıklarını da url yapabiliyorsunuz. url çok önemli bir konu. opencart e-ticaret sitem vardı ve urllerin düzensizliği yüzünden bir çuval incirimiz berbat oldu zamanında. o kadar emek verdik yüzlerce ürün girdik bir öğrendik ki aslında urllerin de yazı veya ürün başlığı ile aynı olması gerekiyormuş. :) Eminim bu dertten muzdarip yüzlerce, binlerce web sites sahibi çok sıkıntı çekmiştir. O yüzden işten anlamıyorsanız, her şeyi dört dörtlük çalışan (paranız azsa) wordpress gibi bir içerik yönetim sistemi ile işe başlamanız daha yararlı olur. Çok fazla değişken var ve hepsini projenizin başlangıcında öğrenmeniz mümkün değil. açık konuşmak gerekirse ben de yapa boza öğrendim diyebilirim. bu tip makaleler o zamanlar yoktu tabi bilmiyorduk da. şimdi firmalar en azından böyle güzel paylaşımlar yapıyorlar da biz de eksik miyiz, fazla mıyız bakıyoruz kendimize. Özellikle e-ticaret sitesi çalıştıracaksanız url’nin önemi büyük aman diyeyim dikkat edin:)