Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

OpenCart E-Ticaret Yazılımı İle Kategori Yönetimi

Kaliteli bir e-ticaret sitesi için, kategori çalışması çok önemlidir. Proje başlangıcında düzgün kategori çalışması yapılmayan e-ticaret sitelerinde, ilerleyen zamanlarda yanlış kategorilendirme yüzünden büyük sorunlar ile karşılaşılabilir. Bu sorunlardan en büyüğü ise müşterilerin site içerisinde istedikleri ürünü, mevcut kategorilerden bulamamalarıdır. Bu sebepten, “kaliteli bir web sitesi” için kategori neden önemlidir” konulu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Bir e-ticaret yazılımı için kategori önemi çok yüksektir. OpenCart e-ticaret yazılımı, kategori ekleme konusuna büyük önem vererek, kategori eklemeyi oldukça detaylı bir hale getirmiş.

WordPress WooCommerce e-ticaret yazılımında, kategori eklerken, OpenCart kadar seo detayı maalesef yok. Bu seo detaylarına sahip olabilmek için, WordPress uyumlu bir seo eklentisi ile sistemi güçlendirmek gerekiyor. Fakat OpenCart, bu özelliği çekirdek yapısında standart olarak sunuyor.

Başlarken

Bu kılavuzun hazırlandığı tarihte, OpenCart’ın en son sürümü olan 3.0.3.2 baz alınmıştır. Kılavuzumuz sadece tavsiye amaçlıdır. Tavsiyelerimiz doğrultusunda, OpenCart seo konusunda daha başarılı olabilirsiniz. Zira kategorilerde, ürünler gibi birer sayfadır ve arama sonuçlarında web sitenizi temsil etmektedir. Ne kadar kaliteli seo çalışması yapılırsa, e-ticaret sitenizdeki kategorilerinde, kendi alanlarına göre, arama motorlarında başarı şansları artacaktır.

OpenCart Yönetim Paneli Kategori Bölümü

E-ticaret sisteminizin yönetici panelinde oturum açtıktan sonra, sol menü de, “Katalog>Kategoriler” sekmesine tıklayarak, kategorilerinizin bulunduğu sayfaya geçiniz.

OpenCart kategori yönetim paneline giriş

Yukarıda da görülen şu an bulunduğunuz sayfa içerisinden, önceden eklediğiniz kategorilere ulaşmanız mümkün. Burada, kategoriler toplu olarak seçebilir ve silinebilir. Kategoriler sayfasında, OpenCart’ın çekirdek yapısında sunmuş olduğu tek özellik budur. Eğer daha gelişmiş bir kategori düzenleme paneli ihtiyacınız var ise OpenCart kategori modüllerini araştırabilirsiniz.

Şimdi sırada, yeni kategori oluşturacağınız panele geçiş işlemi var. Aşağıdaki görselde okla işaretlediğimiz yere tıklayarak, bir sonraki panele geçebilirsiniz.

OpenCart kategori ekleme ve kategori düzenleme paneli

OpenCart Kategori Ekleme Paneli Genel Sekmesi

Kategori ekleme panelinde, genel sekmesi en önemli alandır. 5 farklı bölümden oluşur. Kategori adı ve meta başlığı haricinde diğerleri zorunlu değildir. Fakat diğerlerinin de doldurulmasını tavsiye ederiz.

OpenCart kategori yönetimi genel sekmesi

Kategori Adı

Kategori adı, üst kategori var ise, üst kategoriyi andıracak bir kelime veya kelime dizgisinden olmalıdır. Kategori isimleri, ürün veya sayfa başlıkları gibi uzun tutulmamalıdır. En kısa ve özet haliyle, bir kategori, içerisindeki ürünleri ve alt kategorilerini anlatabilir açıklıkta olmalıdır. Bu yüzden anlaması zor, kulağa uzak gelen kelimelerden kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.

Açıklama

Her kategori kendi başına bir sayfadır ve arama motoru sonuçların gösterilir. Bu sonuçlarda kullanıcıların kategori sayfanıza giriş yapması ile ilk muhattap olacağı alan kategori açıklamasıdır. Her e-ticaret sisteminde açıklama özelliği bulunmaz. O yüzden OpenCart bu konuda gelişmiş bir sistemdir.

Açıklama bölümü, kategorinin anlatılması için gerekli bir alandır. Müşterinize kategori içeriğini en az 250 kelimeden oluşan bir yazı ile anlatmanızda fayda vardır. Bu hem bilgi almak isteyen kullanıcıların merakını giderecek, hem de seo başarısı açısından faydalı olacaktır.

Meta Başlığı

Meta başlığı, kategori adı ile karıştırılmamalıdır. İkisi farklı şeylerdir. Meta başlığı arama motoru botları için geliştirilmiş bir özelliktir. Bu alan 55-60 karakter uzunluğunu geçmemelidir. Ayrıca, kategori adınızı da meta başlığı içinde geçirmeniz gerekir. Kategori adından bağımsız, seo amaçlı farklı meta başlık kullanılması, Google ve diğer arama motorları kriterlerine aykırıdır.

Meta Açıklama

Meta açıklamaların, kategori adını içinde barındırması ve 150-160 karakteri (boşluklarda dahil) geçmeyen açıklamalar olması gerekmektedir. Konuyla ilgili daha detaylı bir yazımız şu linkten okuyabilirsiniz; Meta Açıklama Nedir?

Meta Kelimeleri

Kategoriniz ile alakalı en can alıcı ve stratejik anahtar kelimeleri, aralarında birer virgül ekleyerek bu alana yazınız. Arama motorlarında, kategoriniz ile ilgili arama yapanların, farklı anahtar kelime varyasyonlarında, meta kelimeleri çok işinize yarayacak. Her kategori için en fazla 5 adet meta kelime yeterlidir. Tabii ki sayısı kullanıcıların takdirine kalmıştır fakat az olması seo açısından daha başarılı olacaktır.

OpenCart Kategori Ekleme Paneli Veri Sekmesi

Veri sekmesi, kategori ekleme panelinin en detaylı bölümüdür. 8 adet seçim bulunmaktadır. Fakat OpenCart çekirdek yapısından hariç özel kategori modülleri kullanıyorsanız buradaki seçenekler değişebilir.

Opencart kategori yönetim veri sekmesi

Ana kategori

Mevcut oluşturduğunuz kategori eğer alt kategori ise, buradan hangi kategoriye bağlı olacağını seçebilirsiniz. Burada herhangi bir seçim yapılmazsa, girişi yapılan kategori sistem tarafından otomatik olarak ana kategori yapılacaktır.

Filtreler

OpenCart e-ticaret yazılımı içerisinde filtre özelliği vardır ve yönetici panelinden farklı kullanıcıların ihtiyaçlarını hedeflemek amacı gibi değişik şekillerde kullanılabilir. Bu gibi farklı durumlarda, bir kategorinin herhangi bir kullanıcı kitlesi, tarafından bulunması gerektiğinde, kategorilere özel filtreler oluşturmanız mümkün olur. Bu amaç genişletilebilir. Filtreler için verdiğimiz örnekle, OpenCart filtreler özelliği sınırlı değildir.

Mağazalar

E-ticaret yazılımı içerisinde farklı mağazalar kullanan sistem yöneticilerini ilgilendiren kısımdır. Eğer tek bir mağaza ile çalışıyorsanız, burada “Varsayılan mağaza” seçeneği işaretli olarak gelecektir. Herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Fakat çoklu mağaza kullanan sistem yöneticileri için, bu özellik, kategori ayrımı konusunda oldukça önemlidir.

Resim Seçimi

Kategori resim seçimi, temalara göre farklılık gösterir. Eğer standart OpenCart e-ticaret teması kullanıyorsanız, sorun çıkmayacaktır. Burada herhangi bir resim kullanabilirsiniz. Fakat farklı bir özel OpenCart teması kullanıyorsanız, burada kullanacağınız resim tema ile çakışabilir. Temalar kendi içlerinde farklı özelliklere sahip olabildiklerinden, temanıza göre seçim yapmanız daha mantıklı olacaktır.

Üst Seçimi

Seçim yapıldığı takdirde, katalog sayfasında, kategoriniz ana kategori olma şartıyla üst menü de gösterilecektir.

Sütunlar

Bu özellik sadece ana kategoriler için kullanılabilmektedir. Kaç adet alt kategori var ise ona göre bu alandan sütun sayısı seçebilirsiniz.

Sıralama

Kategorinizin, kendi hiyerarşisindeki konumunu belirleyen rakamdır. Burada seçtiğiniz rakam ile mevcut kategorinin üst menü de dahil diğer konumlardaki sıralamasını değiştirebilirsiniz. Detaylı kategori modülü kullanıyorsanız, modülün özelliklerine göre bu alan devre dışı kalarak, modül içerisinden de ayar yapabilirsiniz.

Durum Bölümü

Açılmış bir kategorinin kapatılması istendiğinde kullanılacak bölümdür. Kapalı olarak seçildiğinde, kategori silinmez fakat mağazada da görünmez.

OpenCart Kategori Ekleme Paneli Seo Sekmesi

Seo bölümü eğer kullanılıyorsa, çok önem arz eden bir bölümdür. Burada yapılacak ufak hatalar, e-ticaret sitenizin arama motorlarındaki başarısını etkileyecektir. Bu yüzden, konu ile alakalı ce çok detaylı “OpenCart Seo url” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

OpenCart kategori yönetim seo sekmesi

OpenCart Kategori Ekleme Paneli Tasarım Sekmesi

Bu alandan, mevcut kategorinizin, hangi sayfa ile aynı olmasını seçmeniz mümkündür. Boş bırakılırsa, varsayılan kategori sayfa tasarımı etkin olacaktır.

OpenCart kategori yönetimi tasarım sekmesi

Kategori Kaydetme

Görselde işaretlediğimiz düğmeye tıklayarak, eğer kategori ayarlarınızda herhangi bir eksiklik yapılmamışsa, kaydetmeniz mümkün olacaktır.

OpenCart kategori yönetimi, kategori kaydetme

Kategori Oluşturulduktan Sonra

Kategorilerinizin oluşturulmasından sonra, hızlı indekslenebilmeleri için, herhangi bir sosyal medya sitesinde, kategori sayfanızı paylaşabilirsiniz. Ayrıca Google Arama Konsolu ile de kategori sayfanızın Google arama sonuçlarına eklenmesini talep edebilirsiniz. Bu işlem zorunlu değildir. Siz bunu yapmasanız bile, Google botları en kısa sürede web sitenize eklediğiniz kategori sayfasını indeksleyecektir. Amaç süreci hızlandırmaksa, Google arama konsolu süreci hızlandırabilir.

Diğer Blog Yazılarımız

Magento adres yeniden yazımı nedir?
Magento sepet fiyat kuralları özelliği nedir?
WordPress 5.7 Sürümü Esperanza Adı İle Yayınlandı
Magento Katalog Fiyat Kuralı Özelliği Nedir?
Kobi 21
Tarih: 18 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek