Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Mobil Seo Nedir? Responsive Web Site Edinin!

Mobil Seo Nedir?

Başarı kuşkusuz her sektörde, her alanda veya rekabetin olduğu her ortamda zor. Fakat başarı, internet aleminde bir başka zor. Tamamen teknoloji üzerine kurulmuş bir dünya ve teknolojinin jet hızıyla geliştiği şu dönemde, bu hıza yetişemeyenlerin vay haline. Mobil seo konusu da bu teknolojiklerin gelişimlerin getirisi ve birçok firmayı, web sitesini etkilemiş durumda. Buna rağmen, eski gidişatından vazgeçmeyenler, mobil/masa üstü ayrımı yapıp, başarıya ulaşmaya çalışmakta. Bu bir hata mı? Yoksa olması gereken mi? Google sizden mobil konusunda ne istiyor? Tüm bu sorular yanıtlanması zor olan sorular olsa da, bunlara bir cevap getirmeye çalışacağız.

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki, Google ve diğer arama motorları iki farklı web site istemiyor. Bu kesin ve net bir bilgi. Zira bunu bize gösteren en önemli detay, mobil uyumlu web sitelerin başarısı.

Mobil Seo Nedir? Responsive Web Site Edinin!

Mobil Uyumlu Nedir? Seo Açısında Mobil Uyumluluk

“Mobil uyumlu” diyoruz ama eksik kalıyor. Asıl kelimemiz “Responsive” yani Türkçe karşılığı “Duyarlı” olan responsive tasarımları anlamamız gerekli öncelikle. Responsive, tüm cihazlara duyarlılık demektir. Yani web sitenizin, tablet, masaüstü bilgisayar veya mobil telefon görünümlerine kendini otomatik olarak ayarlamasıdır. Bu süreci kendi başına yapabilen yazılımlar günümüzde ücretsiz olarak dağıtılmakta. Dünyaca ünlü bu yazılımlar, içerik yönetim sistemi diye de geçiyor.

Bazıları;

  • WordPress
  • Drupal
  • Joomla

E-Ticaret İçin Olanlar ise;

  • OpenCart
  • PrestaShop
  • Magento
  • WordPress/WooCommerce

Bu sistemler hepsi anlatmaya çalıştığımız responsive tasarımlar içerisinde kendini barındıran yazılımlardır. Yani bir WordPress web sitesi için ayrı bir mobil web sitesi ya da tablet için farklı bir arayüz tasarlamanıza gerek kalmaz.

Son teknolojiyi kullanan bu içerik yönetim sistemlerinin, arama motorlarındaki seo başarıları kuşkusuz herkesin görebildiği bir gerçektir. Peki karşımızda, responsive tasarım gibi bir kolaylık varken neden işleri zorlaştırmayı seçeriz?

Ortak database, ortak içerikler, ortak yazılar, ortak görseller, ortak yazılım ve diğer tüm ortak sayılabilecek 10’larca madde. Responsive tasarımların seo dostu olmasının en büyük nedeni, içeriğin bölünmemesidir. İçerik bölünmediği takdirde, seo başarısı oldukça yüksek olur. Zira bunu, günümüzdeki responsive şeklinde dizayn edilmiş web sitelerinin performansından da görebiliyoruz.

Mobil Seo Nedir?

Aslında seo bir tanedir. Seo’nun mobili, tableti masaüstü şekli yoktur. Eğer web siteniz yukarıda anlattığımız gibi tek merkezli ve ortak içeriklere ve url’lere sahip bir web sitesi ise, zaten mobil seo yapmış ve yapmaya da devam ediyorsunuz demektir. Sizin kullanıcı olarak yapmanız tek gereken en önemli konu başlıkları ise şöyle sıralanabilir;

  • Güncel ve kaliteli içerikler
  • Kaliteli ve özgün görseller
  • Uzun ve detaylı konu ve başlıkları
  • Kolay kullanımlı bir arayüz (Web Tasarım)

Tabi bunlar en temel olanlar. Detaya inildiği takdirde, bu maddelerin de kendi içlerinde seo bakımından onlarca kategoriye bölünebileceklerini unutmamak gerekiyor.

Mobil Seo Açısından Mobil Aramaların Önemi Çok Büyük

Google, mobil öncelikli dizin oluşturmaya geçtiğinden beri, mobil içeriğe verilmesi gereken önem daha da arttı. Tabi yineleyelim, bu responsive tasarım bir web sitesi kullanan kullanıcıları kapsamıyor. Çünkü bir önceki konuda belirttiğimiz gibi, responsive yazılımlar içeriği ortak kullandıklarından sorun yoktur. Sorun yaşayacak olanlar, her cihaz için farklı cihaz kullanımına devam eden web site ve kullanıcılarıdır.

Eğer web siteleri masaüstü olarak yapılandırılmış ve sonrasında da mobile göre ek bir url ile desteklenmiş ve ayrı iki web sitesi gibi yapılandırılmışlarsa, arama motorları için sorun teşkil ediyorlar demektir.

Bu sebeplerden, mobil seo açısından, web sitenizin responsive bir yazılım kullanıyor olması, tüm işlerin yoluna gireceğini göstermektedir.

Buraya kadar olanlar yazılımla, yani web sitenizin altyapısı ile ilgili olan sorunlardı. Şimdi gelelim eklediğiniz içeriklere ve web sitenizin tasarımına.

Mobil Seo Açısından Web Site İçerikleri

Web siteniz her ne kadar tüm cihazlara duyarlı da olsa, web sitenize eklediğiniz içerikler bu duyarlılığı çoğu zaman baltalayabilir. Videolar, ağır görseller, sliderlar ve hesaplanmadan eklenen JavaScript öğeleri.

Her web sitesi sahibi, web sitesinin mükemmel ve gösterişli olmasını isteyebilir. Fakat gösterişli bir web sitesi demek, aşırı kaliteli görseller ve farklı geçişler, efektler demektir. Bu görsel şölenleri hazırlamak aslında biz yazılımcılar için oldukça basit. Zira içerik yönetim sistemleri ile de bu tip işlemler bir iki eklenti ile yapılabilmekte. Önemli olan, yapılan bu görsel çalışmaların, masaüstü hariç diğer cihazlarda web site hızınıza nasıl yansıdığıdır.

İçerisinde fazla görsel, efekt, slider veya geçişler olan web siteleri, masaüstü cihazlarda hızlı olabilirken, duyarlı olduklarından, aynı içerikleri mobil cihazlara göre küçültürler fakat, buradaki sorun herkesin kullandığı mobil veya tablet cihazların işlemcisi, ram’i aynı olmamasıdır. Ya da kullanıcının bu süreçte, web sitenize girdiği andaki internet hızı bile web sitenizden yavaş olduğu gerekçesiyle çıkmasıyla bile sonuçlanabilir.

Yapılması gereken çalışma aslında çok basit. Yazılımınızda bir önbellek eklentisi kullanmanız hatta girilen içerikleri en düşük dosya boyutları ile web sitenize yüklemeniz birçok olumsuzluğun önüne geçecektir. Efekt ve görsel şölenleri bir kenara bırakmalı ve müşteri ya da kullanıcılarımıza, web sitelerimizde onlarında istediği olan en hızlı kullanıcı deneyimini sunmalıyız.

Hangi e-ticaret müşterisi bir sayfadan diğer sayfaya geçerken 5 saniye beklemek ister ki?

Mobil Seo İçin Hız Olmazsa Olmazdır!

Özellikle e-ticaret siteleri için, sepete eklenmiş ama satın alınmamış, bir iki sayfa gezilmiş ama devam edilmemiş örnekler o kadar fazla ki. Bu konu biraz da sunucu özellikleri ile alakalı olsa da, sorunumuz daha çok, yazılımların gereksiz yüklerle dolu olmasıdır. Bir web sitesi inşa edilirken, inşa eden tasarımcının tüm cihazları baz alarak imal etmesi gereken web siteleri, sadece masaüstü cihazlar baz alınarak yapıldığında, sıkıntılar gelecekte çığ gibi büyüyebiliyor.

Tamamen kullanıcı deneyimi odaklı çalışma gerektiren hız optimizasyonları için, çoklu cihaz çalışması her cihaz için çok önemli. Mobil cihazlarda seo konusunda başarı isteniyorsa, hızı azaltan tüm detaylar projeden çıkartılmalı ya da optimize edilerek gereken şekline ulaştırılmalıdır.

İnternette hız o kadar önemlidir ki, hızlı bir e-ticaret sitesi, kullanıcıların hafızasına yer eder ve yavaş bir e-ticaret sitesi ile karşılaşan kullanıcı, yavaş olan e-ticaret sitesine anlık olarak eksi not verir ve siteden çıkar. Bu deneyimi hızlandırmak için kurumsal firmalar mobil uygulamalar geliştirmiş olsalar da, mobil web siteleri hala mobil uygulamalardan daha fazla kullanılmaktadır.

Mobil Seo konusunda web sitenizi test etmek isterseniz, Google Page Speed aracını kullanabilir ve yapmanız gereken optimizasyonları detaylı şekilde görebilirsiniz.

Mobil Seo Başarısı İçin CMS Kullanın!

Cms, yani “Content Management System” Türkçe karşılığı; İçerik Yönetim Sistemi. İçerik yönetim sistemleri doğaları gereği daima güncellerdir ve kullanıcı dostudur. Hatta bir içerik yönetim sisteminin, özel olarak yaptıracağınız on binlerce TL değerindeki web sitesinden bile daha gelişmiş olduğunu ve olabileceğini söylemek hiç zor değil.

İçerik yönetim sistemlerinden, dünya genelinde en çok kullanılanı WordPress’dir. WordPress ile bir web sitesi oluşturduğunuzda, aslında tüm cihazlara uygun bir web sitesi de oluşturmuş olursunuz. Zira WordPress, Joomla ve Drupal gibi en bilinen içerik yönetim sistemlerinin şablon yani temaları da responsive özelliğine sahiptir. Bu sebeplerden de arama motorları tarafından seo dostu olarak ilan edilen bu yazılımları kullanmak en azından bu yazılımlarla işe başlamak, başarıya giden yolda itici kuvvetiniz olabilir.

Tabi ne olursa olsun her şey yazılımla ve onun gereksinimleri ile bitmiyor. Web site yapılandıran kişiler olarak, bizler de en iyi ve kullanıcı deneyimi en mükemmel yapılandırılmış web sitelerini dizayn etmekle mesulüz.

Cms’ler genel olarak, çalışıldığı takdirde seo başarısı getiren ve gerektiği kadar çalışıldığı takdirde daima size kazanç getirecek olan yazılımlardır. Arkalarında binlerce geliştirici olan bu yazılımlarla mobil ve tablet uyumlu web sitelerini çok ufak maliyetlere hatta hosting ve alan adı maliyetlerini saymazsak ücretsiz bile elde etmeniz mümkündür.

Netice Olarak

Bir web sitesi projesine başlarken düşünmeniz gereken en önemli detay, cihaz duyarlılıklarıdır. Cihaz duyarlılığı yani responsive özelliği olmayan bir web site, responsive olan web siteleri karşısında başarı konusunda zorluklar yaşayabilir. Mobil ve tablet uyumlu bir web sitesi ile seo konusunda başarılı olabilirken, tüm cihazlar için ayrı ayrı web siteleri oluşturulmak zorunda kalınmış projelerin başarılı olacağı asla garanti değildir.

Seo çok geniş bir konudur ve tabii ki sadece cihaz uyumluluğuna indirgenemez lakin seo başarısında yapı taşı görevini üstlenen performans yani hız deneyimi responsive tasarımlar için daha basittir. Bu sebepten teknolojiye ayak uydurmak ve responsive tasarımlar ile yola çıkmak ya da mevcut projeleri responsive web sitelerine çevirmek çok mantıklı olabilir.

Konu hakkında uzman desteği alabileceğiniz destek ekibimiz ile destek merkezi üzerinden irtibata geçebilir, projelerinizin tüm cihazlara ölçeklendirilmesi aşamasında destek alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Web Sayfası Tasarımı Nedir? 2021 ve Yenilikler
Google Site Sıralaması Başarısı İçin İçerik Uzunlukları
Google’da Kişisel Bilgiler Nasıl Kaldırılır? Detaylı Kılavuz
Google Url Kaldırma Nedir? Nasıl Yapılır?
İstenmeyen Bağlantı Reddi Nasıl Yapılır? Zararlı Backlink
Sayfa Deneyimi Raporu Nedir? Google Search 2021
D2C Nedir? E-Ticaretin Yeni Gözdesiyle Tanışın Kazanın
Magento Terk Edilen Sepet Raporları Nereden Alınır?
Tarih: 14 Eki 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek