Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..
Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18
Google Gibi Getir Özelliğinin Yeni Adı “Url Denetimi”
Web tasarım uzmanları, web site yöneticileri veya seo uzmanlarının, yıllardır sıkça kullandıkları Google gibi getir özelliği, artık url denetimi ismi ile karşımızda. Google arama konsolu ile alakalı detaylı makalemizde, bu yenilikleri anlatmıştık fakat bazı kullanıcıların, halen bu hizmeti, “Google Gibi Getir” adı ile aradıklarını gördük. İsmi değişmiş olsa da, bu özellik hala, web yönetici araçları eski adı, yeni adıyla Google arama konsolu içerisinde hizmet vermekte. Kullanımı eski sürüme göre biraz farklı olsa da, görseller ile detaylı şekilde size bu yazımızda, bir web sayfasının url denetimi nasıl yapılır, anlatmaya çalışacağız.
Url Denetimi Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Url denetimi, yani eski adı ile Google gibi getir özelliği, web sitelerine yeni eklenmiş sayfaların url’leri vasıtasıyla, Google arama motoru botları tarafından indekslenme isteği gönderilme işlemidir. Bu işlemi yaptığınızda, Google botları web sitesindeki ilgili sayfayı ziyaret eder ve indeksler. Sonucunda da arama sonuçlarındaki gereken sıralamaya, web sitenizin ilgili url’sini yerleştirir.
Url denetim işlemi her web sitesinde gerekmeyebilir. Bu siteler, Google botlarının devamlı ziyaret ettikleri, haber siteleri, forum siteleri, rehber siteleri ve sosyal paylaşım siteleri ve benzerlerdir. Çünkü bu web siteleri, kullanıcılar tarafından devamlı veri eklenerek, aslında güncel tutulmuş olurlar. Bu yüzden de, Google botları bu web sitelerini daha hızlı indeksler.
Url denetimi, çok fazla sayfası olmayan, kullanıcı kitlesi az, trafik bakımından pek hatırı sayılır düzeyde olmayan ve yeni başlamış web siteleri için yararlı olabilir. Zira bu web siteleri, Google botları tarafından çok uzun aralıklarda ziyaret edilirler. Tabi bu paylaşımın, içeriklerin güncelliklerine de bağlı olabilir. Bu tip çok çalışmayan web sitelerinde, url denetim özelliğini kullanmak yararlı olur. Örneğin, eklenen içeriğin, Google botları tarafından 1 hafta sonra görülebilme ihtimali de vardır. Bu süre, web sitesinin güncel olmaması ile uzayadabilir. Url denetimi ile mevcut sayfanın url’si dakikalar içerisinde, arama sonuçlarında görünecektir.
Url Denetimi (Google Gibi Getir) Nasıl Yapılır?
Google arama konsolu hesabınıza giriş yaptıktan sonra, görseldeki arama çubuğuna, dizine eklenmesini istediğimiz url’yi yapıştırıyoruz.
Yeni bir web sayfası denetimi yaptıysanız, muhtemelen arama motoru indeksinde olmayacaktır ve aşağıdaki görselde olduğu gibi bir sayfa gelecektir. Burada da “Dizine Eklenmesini İste” butonuna tıklıyoruz. Bu işlem biraz uzun sürecektir. Sayfayı kapatmadan sabırla beklemelisiniz.
Google url denetimi işlemi bittikten sonra, görseldeki gibi bir uyarı gelecektir. “Anladım” linkine tıklayarak onay veriyoruz ve eski adıyla Google gibi getir işlemini bitirmiş oluyoruz.
Google Url Denetimi Sıralama Etkilemez!
Url denetimi ile web sitenizin sayfalarının, arama sonuçlarında en üst sıralara çıkması mümkün değildir. Zira url denetimi bu amaçla yapılmış bir servis de değildir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, url denetim aracı, yeni url’leri Google botlarına indeksletme işlemi için yapılmış bir özelliktir. Yani bu aracı kullanmasanızda, Google botları web sitenizi ziyaret ettiklerinde, söz konusu sayfa veya sayfaları indeksler, arama sonuçlarındaki gerekli sıralamaya yerleştirirler. Söz konusu araç, sıralamaya etkisi olmayan, bot çağırma işlemi de denebilir bir araçtır.
Web siteniz yeni ise sadece Google url denetimi ile sınırlı kalmayın. Diğer arama motorlarının da web yönetici araçlarını kullanın. Ayrıca her yeni sayfanızı, sosyal medya sitelerindeki dijital pazarlama hesaplarınızdan, sitelerin izin verdiği ölçülerde paylaşmaya çalışın. Web site güncelliği, size başarı ile birlikte, daha çok müşteri ve daha çok ziyaretçi getirecektir.
Url denetimi aracını kullanmasam, yeni eklediğim sayfa çok geç indeksleniyor. Bizimki gibi az ziyaret alan ve arada bir güncellenen web siteleri için kullanılması elzem bir uygulama. Kullanılmasa da olur ama google amca bizim gibi küçük web sitelerini devamlı gezmediğinden geç görülebilir yazılarımız.
Az mı google gibi getir yaptık geçmişte:) hey gidi. Seoya katkısı olmasa da yeni bir sayfayı sıralamaya hemen sokmak için idealdir. Güncel değilse site kullanmak lazım.