Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..
Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18
Etiket Nedir? WordPress Seo Açısından Etiket Kullanımı
WordPress Etiket
Birçok WordPress kullanıcısının yanlış görevlerde kullandığı etiketler, sanıldığı gibi web sitelerde sayfa artırmak amaçlı dizayn edilmediler. Etiketlerin görevi, atandıkları yazıların, özellikle web site içindeki bulunabilirliği konusunda navigasyon görevi görmeleridir. Etiketleri, web sitelerinde, sayfa artırmak, url’leri ile oynayıp, seo çalışması yaptığını zannetmek hatalı çalışmalardır. Etiket bile olsa, hiçbir sayfanın sayfa başlığı ile url’si çakışmamalıdır. WordPress seo konusunda, etiketlerin önemini anlattığımız bu yazımızda, etiketlerin nasıl kullanılacağını da detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.
Başlarken
Yazımız tavsiye amaçlıdır. Bu yazı, WordPress’in, yazı tarihinde son sürümü olan 5.4.1 baz alınarak hazırlanmıştır. Diğer içerik yönetim sistemlerindeki etiket yönetim şekilleri ve seo konusundaki tutumları farklı olabilir.
Etiket Nedir?
Etiketlerin, en etkin şekilde kullanıldığı ve seo’ya katkısı en fazla olan içerik yönetim sistemi WordPress’dir. Diğer içerik yönetim sistemlerinde de WordPress kadar olmasa da kullanılmaktadır. Her etiket, bir url’ye sahiptir. Yani aslında her etiket, kendi başına bir sayfa demektir. Fakat etiketlerin en kötü yönü boş içerikli olmalarıdır. Çünkü amaçları aslında web site içerisinde kullanıcı deneyimini artırmaktır. İlginç ve ilgi çekici etiketler ile kullanıcıların web site içerisindeki diğer içerikleri incelemeleri amaçlanır.
Etiketler, yapı itibari ile kategorilere benzeselerde, aslında aralarında oldukça büyük fark vardır. Kategoriler, içeriklerin detaylandırılmasında büyük rol oynayan, ebeveyn sistemi ile çalışan sayfa grup elemanlarıdır. Her kategorinin alt veya üst grupları olabileceği gibi, o gruplarında kendi içlerinde farklı grupları olabilir. Fakat etiketler de bu gruplandırma yoktur. Etiketlerin hepsi kendi başına birer özerk sayfadır. Daha çok yan sütun ve alt sütun da widget tarzında konumlandırılarak, kullanıcıların içerikleri okurken ilgilerini çekmek amacı ile kullanılır. Bir içeriğe birden fazla etiket atanabildiği gibi, bir içerik için tek bir etikette atanabilir.
Etiket sayfalarının boş olduğunu yukarıda da vurguladık. Etiket sayfaları düzenlenemeyen, sadece yazı girilebilen sayfalardır. Yani etiket sayfalarında, diğer sayfalar gibi tasarımsal değişimler yapmanız mümkün değildir.
Etiketlerin düzenleme sayfalarında, İsim, Kısa isim (url) ve Tanım harici başka bir düzenleme alanı bulunmaz.
WordPress Seo Yaparken Etiket İçerik Girişi
Etiketler, her ne kadar da web site içi navigasyon görevi gören sayfalar olsa da, WordPress’in etiketler için bir düzenleme sayfası oluşturması, tesadüf değildir. Bu düzenleme sayfası ile ismi ve url’si girilmiş etiketlerin düzenlenmesi, yani boş bir sayfa olarak bırakılmaması gerekir. Düzenleme sayfası aracılığı ile Tanım kısmına, 250 kelimeden oluşan en az 1 konu başlıklı makale yazmak ve bunu her etiket için gerçekleştirmek, web sitenizdeki boş sayfaların dolmasını sağlayarak, wordpress seo çalışması konusunda da web sitenize büyük destek sağlayacaktır.
Tanım kısmına, etiketin bağlı bulunduğu yazı ile alakalı anahtar kelimeler kullanılarak, seo uyumlu bir yazı yazmanız, arama motorları açısından, web sitenizin seo başarısında önemli rol oynayacaktır.
Yoast Seo Eklentisi ve WordPress Etiket
Etiketler boş bile kullanılsa, en azından web site içi navigasyon için, kategoriden sonra en ilgi çekici bağlantılar olmakta. Fakat etiketleri, seo bakımından bir avantaja çevirmenin yolunu da yukarıda anlatmaya çalıştık. Etiket düzenleme sayfasından, etiketlerin içerisine yazılar girerek daha da zenginleştirebiliriz. Fakat bunu bir de WordPress seo eklentisi ile yaparsak, çok daha başarılı olabiliriz. Zira Yoast seo eklentisi, bu konuda çok başarılı. Yoast seo eklentisi WordPress sisteminize kurulduktan sonra, etiketlerin düzenlenme sayfasında da açık bir şekilde hizmet veriyor. Yani etiketlerin içine girdiğinizde, Yoast seo sizi ne yapmanız gerektiği ile ilgili çok detaylı bir şekilde yönlendiriyor.
WordPress Yoast Seo Eklentisi’nin Denetlediği Bazı Seo Kriterleri;
- Yazınız uzunsa neden alt başlık kullanılmadığı
- Paragraf uzunlukları
- Cümle uzunlukları
- Yazının toplam kelime uzunluğu
- İlk paragrafta anahtar kelime kullanılması
- Anahtar kelime uzunluğu
- Meta açıklamadaki anahtar kelime
- Meta açıklamanın uzunluğu
- Mevcut anahtar kelimenin daha önce kullanılıp kullanılmadığı
- Anahtar kelimenin etiket başlığında geçip geçmediği
- Etiket başlığının uzunluğu
- Etiket url’sinin başlık ile uyumu
Yoast seo’nun, etiketler hakkındaki seo kriterleri, yazılar ve sayfa içeriklerindeki WordPress seo kriterleri ile aynı değildir. Etiketlerin seo kriterleri, diğerlerine göre daha esnek tutulmuştur. Örneğin, etiketlerde iç ve dış linklemeyi zorunlu kılmayan Yoast Seo eklentisi, kelime sayısını da 250 olarak yeterli görmüştür.
WordPress Etiket Nasıl Eklenir?
Bunun iki yolu vardır. İlki yazı girişlerinde sayfanın sağında “etiketler” kısmında, her etiketin arasında virgül olacak şekilde girilebilir. Eğer bu bölümden etiket girişi yapılırsa, seo açısından daha isabetli olacaktır. Zira etiket düzenleme sayfasından manuel olarak ve herhangi bir içeriğe atanmadan girişi yapılan etiketler, sadece birer boş sayfa olarak kalacaktır. Bu atama yapılmazsa, etiketlerin asli görevi olan site içi navigasyon görevi de yapılamayacaktır.
Görselde işaretlediğimiz alana, aralarında virgül olacak şekilde etiketler eklenir. Yazı kaydedildiğinde, her etiket için sistem yeni bir sayfa ve etiket başlığı ile uyumlu bir url üretir. Aynı etiketleri yazmanızı tavsiye etmeyiz. WordPress etiket ekleme menüsünde, aynı etiketle karşılaştığınızda zaten sistem otomatik olarak o etiketi size gösterecektir. Var olan etiketten eklemek, arama motoru botlarının kafasını karıştıracağından, url’ler daima benzersiz olmalıdır.
WordPress Etiket Web Site Üzerinde Gösterilmesi
Etiketleriniz ne kadar ilgi çekici olursa, web sitenizdeki diğer yazılarınızda okunma oranları o kadar yüksek olur. Etiketlerinizi eğer WordPress gibi bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, bileşenler kısmından, web sitenizin sidebar (Yan bilgi) bölümü ya da footer (alt bilgi) bölümlerine kolayca ekleyebilirsiniz. Eğer özel bir WordPress teması kullanıyorsanız, tema yapımcıları etiketler için de farklı bir widget üretmiş olmalılar. Eğer mevcut temanızda etiket widgeti yoksa bile merak etmeyin, WordPress’in orijinal bileşenleri size yeterli olacaktır.
WordPress Seo Açısından Etiket Kullanımı Zorunlu mu?
WordPress veya diğer içerik sistemleri ile oluşturulmuş bir web siteniz var ve devamlı içerikler giriyorsanız, etiketlerin zorunlu kullanılması gereken bir meta olmadığını bilmelisiniz. Zira etiketler kullanılmadığında, seo çalışmasına bir eksisi olmayacaktır. Yani web sitenizin seo puanını düşürebilir bir etkisi yoktur. Fakat olması, web sitenizdeki iç bağlantıları artıracağından, seo’ya katkısı olacaktır. Abartmadan, sayılarını çok tutmadan, mantıklı kelime veya kelime dizgileri ile etiketleri ilgili yazılara atayarak kullanabilirsiniz.
Etiket Kategorilere Dönüştürülmesi
WordPress bu gibi bir ihtimal için, kullanıcılarına dönüştürücü kolaylığı sağlamıştır. Çok fazla kullanılan bir WordPress özelliği değildir yalnız, özel durumlarda oldukça zaman kazandırabilir ve hızlı bir çözümdür. Bu işlemi WordPress yönetim panelinizin sol menüsünden, “Araçlar>İçe Aktar>Kategori ve Etiket Dönüştürücü” kısmından çok basit bir şekilde yapabilirsiniz.
Ayrıca bu menüden, bir başka WordPress sitenizdeki etiket veya kategorileri de “İçe Aktarma” özelliği ile kolayca sisteminize ekleyebilirsiniz. Bu özellikte daha çok e-ticaret sitesi kullanıcıları için çok tercih edilen bir özelliktir.
Netice Olarak
WordPress etiket kullanımı, doğru yapıldığında web siteleri için oldukça büyük bir avantajdır. WordPress gibi bir içerik yönetim sistemi ile oluşturulmuş web siteniz ile etiketler üzerinden içeriklerle zenginleştirilmiş ek sayfalar türetebilir aynı zamanda bu sayfaları site içi navigasyon sayfaları olarak da kullanmış olursunuz. Seo çalışmalarının hepsinde olduğu gibi, etiketlerin eklenmesi, içerik girişleri de tutarlı olmalıdır. Yazılarla uyumlu, müşteri veya kullanıcılarınızın ilgisini çekecek başlıklar türetmelisiniz.
Etiketler etkili kullanıldığında, hem site içi seo konusunda, hem de web sitenizin arama motorlarındaki sonuçlarında başarı kazanmasını sağlarsınız. Etiket kullanıp, etiketlerin indekslenmesini istemeyen kullanıcılar ise bunu seo eklentilerinin ayar kısmından arama motorlarının indeksine kapatma işlemi ile yapabilirler.
WordPress etiketlerin seo açısından bir faydasının olmadığını okuyorum son zamanlarda ama kendi web sitemde durum tam tersi. İşe yaramıyor diyemem. Özellikle birçok kelime de google da üst sıralardayım. Seo’ya etkisi var.
Hala devam ediyor musun, etiket kullanımına? Etiketlerden fayda sağlayanlar, etiket sayfalarını indexletmiş mi yoksa indexletmemiş mi acaba?
WordPress için SEO ayarı yapmanın ne kadar kolay olduğunu çok güzel açıklamışsınız. Teşekkürler.