Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

E-Ticaret Sitesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

E-Ticaret Sitesi

Geçtiğimiz yıl Ülkemizde, e-ticaret hacmi 140 milyar TL’ye ulaştı. 2020 senesinin ilk 5 ayında da, özellikle Covid-19 pandemisinin etkisi ile artan online alışveriş talepleri ile e-ticaret hacmi, geçen senenin ilk 5 ayına göre yüzde 48 artış gösterdi ve 64 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakamlar bize bir e-ticaret sitesi açısından, geleceğin çok parlak olduğunu ve ticaretin artık internete kaymakta olduğunu göstermektedir.

Böyle önemli rakam artışlarına istinaden, tabii ki e-ticaret sitesi taleplerinde de artış var ve yükselerek devam ediyor. Firmalar gerçek mağazalarını, çevrimiçi bir mağaza ile desteklemek istiyor. Birçok firma hala internette olmasa bile, adım atan yüzlerce firma, gerek kurumsal web siteleri gerek ise e-ticaret siteleri ile internette varlıklarını sürdürmeye, Covid-19 süreci ile birlikte başlamış bulunuyor.

Covid-19 salgını ile yüzleştiğimiz 2020 yılının başından beri, artık ticaretin uzaktan da yapılabileceğini ve internete daha da çok önem vermemiz gerektiğini, işletmeler olarak anladık. İnternette bir web sitesine sahip olmanın artılarını, geçmişte görenler ve altyapısını hazırlayanlar kazanç olarak geri aldı. Öyle ki, salgın başlangıcından içinde bulunduğumuz Kasım ayına kadar e-ticaret ile alışveriş tüm hızıyla devam ediyor. Konu e-ticaretin patlaması olunca, bir e-ticaret sitesi satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, konu başlıkları altında derlemeye çalıştık. Şimdi gelin, detaylı yazımızla, bir e-ticaret sitesinde neler olmalı ve seçerken nelere dikkat etmeli, inceleyelim.

E-Ticaret Sitesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

E-Ticaret Sitesi Geliştirilebilir Olmalı

Bir e-ticaret sitesi kurmayı amaçladığınızda, mağazanızın esnek bir yapıya sahip olmasını hedeflemelisiniz. Gelecekte yapmak istediğiniz geliştirmeleri, aşırı vakit, para ve iş gücü kaybetmeden halledebileceğiniz bir e-ticaret yazılımı ile işe başlamak çok akıllıca olacaktır. Bu sayede, işletmenizin gidişatında yaptığınız değişikliklerle, senkronize bir şekilde geliştirdiğiniz e-ticaret sitenizle, daha başarılı olma şansınız artacaktır.

E-ticaret yazılımı satın almak ve işletmek artık çok basit. Birçok e-ticaret sitesi satıcısı var. Hatta ücretsiz ve açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımları ile de sıfır maliyetle bir e-ticaret sitesi açabilirsiniz. Fakat tüm bunların en başında düşünmeniz gereken konu, gelecek.

Bir web sitesini oluşturmak, belli bir zaman, belli bir sermaye ve emek ister. Örneğin, 3 sene emek verdiğiniz bir e-ticaret sitesinin, küçük bir güncelleme hatası yüzünden saniyeler içinde yok olduğunu düşünün. Ya da geliştirilemeyen bir yazılımla yola çıktığınızı ve senelerce emek verip, bir yere gelip tıkandığınızı. Düşünmesi bile korkunç durumlar. Parayla satın alınamayacak bazı varılan hedefler vardır. Bu hedefleri iyi korumak, projenin ilk başındaki stratejinize bağlıdır. Yanlış stratejiler ile gelecek zorlu olabilir.

Geliştirilebilir yazılımlar üzerinde her zaman düzenleme yapabilir ve eklemeler ile geliştirebilirsiniz. Bu yazılımlara en iyi örnek, Cms’lerdir (İçerik yönetim sistemleri).

İçerik yönetim sistemleri, yapıları gereği geliştirilebilir yazılımlardır. Bu geliştirmeler için ise kimseden izin almanız gerek yoktur. Zira açık kaynak kodlu olmaları, onların özgürce kullanımlarını sağlamaktadır.

Eklenti ve modüllerle geliştirilebildikleri gibi, direkt olarak yazılımlarına da müdahale edilerek düzenleme yapılabilen bu sistemler, arama motorları dostudur. Seo başarıları ile dünyaca tanınırlar. Zira internette başarılı olmak istiyorsanız, dijital pazarlamanın en önemli ayağı olan seoya da önem vermek zorundasınız.

E-Ticaret Sitesi Seo Uyumlu Olmalı

Bir önceki konudan hatırlayacaksınız. Seo, dijital pazarlamanın artık belki de en güçlü ayağı ve seo konusunda başarılı olan web siteleri, organik olarak kazanç sağlamakta, bunun için herhangi bir yatırım yapmamakta. Birçok firma e-ticaret sitesi işletiyor. Fakat içlerinden sadece bazıları seo başarısına sahip. Çünkü seo başarısı, yazılımdan, hostinge, e-ticaret ekibinden, e-ticaret sitesi yapılandırmasına kadar birçok etkene bağlı. Tabi bunlar aklımıza gelenler. Tüm bu araçları etkili şekilde kullanarak, arama motorlarında organik olarak başarı sağlayan e-ticaret siteleri var ve kazanmaya, kendilerini seo konusunda geliştirmeye de devam ediyorlar.

Seo da başarılı bir e-ticaret sitesi için, seo uyumlu bir yazılım seçmeniz öncelikli hedefiniz olmalı. Seo uyumlu bir yazılım seçtiğinizde, rakiplerinizden bir adım önde olursunuz. Peki nedir bu seo uyumlu veya arama motorlarının sevdiği e-ticaret yazılımları?

Bir önceki konudan hatırlayacaksınız, içerik yönetim sistemleri ve açık kaynak kodlu, ücretsiz e-ticaret yazılımları. Özgür oldukları kadar, arama motorları tarafından da sevilen bu yazılımların seo başarıları tartışmaya kapalı. Bu yazılımları kullanarak, arama motorlarında başarılı olmuş belki binlerce işletme bulabilmeniz mümkün. Ücretsiz olduklarından daima bir önyargıya maruz kalan bu e-ticaret sistemleri, seo uyumlu oldukları kadar yukarıda da bahsettiğimiz gibi geliştirilebilir özellikleri ile de meşhurlar.

Hangi içerik yönetim sistemi veya ücretsiz e-ticaret sistemini seçtiğiniz önemli değil. Seo konusunda hepsi için geliştirilmiş belki yüzlerce etkili seo eklentisi ve modülü var ve bu yazılımları kullanmaya başladığınız andan itibaren farkı görebilirsiniz.

En çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden WordPress, web’deki internet sitelerinin yaklaşık %34’ünü oluşturmaktadır. Bu kadar çok tercih edilen bir sistem ile çalışmak istemez misiniz?

Bu arada, WordPress, küçük bir eklenti ile dakikalar içerisinde devasa bir e-ticaret sitesine dönüşebiliyor. Bu eklentinin adı da WooCommerce.

Ücretsiz E-Ticaret Sistemleri

WordPress sadece ilk örneğimizdir. Sadece e-ticaret için tasarlanmış başka sistemlerde var tabii ki.

  • Magento
  • OpenCart
  • PrestaShop
  • ZenCart
  • WordPress (WooCommerce)
  • OsCommerce

Ve diğerleri. Hepsi kendi alanında lider. Hepsinin ortak özelliği açık kaynak kodlu olmaları ve dolayısıyla, seo uyumlu olmaları. Bu e-ticaret sistemlerinin herhangi bir tanesi ile işletmeniz için bir e-ticaret sitesi kurduğunuzda, tek yapmanız gereken doğru eklentileri eklemek ve zengin içerikler girmek. İşte hepsi bu.

E-Ticaret Sitesi Hızlı Olmalı

Online alışverişte hız artık çok büyük bir başarı etkeni. Teknolojinin gelişmesi ve mobil cihazların üretilmesi ile e-ticaret daha rekabetçi bir alan oldu. Mobil cihazlara uyum aşaması zor olsa da, arama motorları, e-ticaret sitelerinden, seo başarısı istemeleri takdirde, hız etkenini ileri sürdü. Şimdi tüm e-ticaret siteleri ya da kurumsal web siteler, hız problemi olmadan, kullanıcıya mükemmel bir deneyim yaşatmak zorunda. Hatta Google, web site sahipleri için Google PageSpeed adında bir araç bile yaptı. Bu araç ile web siteleri hızlarını ölçebiliyor ve sorunlarını detaylı olarak görebiliyor, hız optimizasyonu yapabiliyorlar.

Tüm bunların amacı, e-ticaret sitesi içerisinde gezen müşterilerin sıkılmadan, fazla zaman harcamadan sonuca ulaşmalarını sağlamak. Hanginiz bir mağazada, mağaza görevlisini dakikalarca beklemek istersiniz?

Aynı durum internette de geçerli. Bir çevrimiçi mağaza, en hızlı şekilde sayfa geçiş becerisine sahip olmalı ve satışı süratli bir şekilde sonuçlandırabilmeli. Aksi olan durumlar da, kazanç azalmaları, ziyaretçi düşüklüğü hatta seo başarısızlıkları gibi sorunlarla karşılaşmak mümkün.

E-ticaret sitelerinin hız problemi olmaması için, responsive yazılımlar seçilmelidir. Responsive e-ticaret yazılımları, tüm cihazlara uygundur ve sizi yarı yolda bırakmaz. İçerik yönetim sistemleri ve yukarıda isimlerini saydığımız tüm ücretsiz e-ticaret yazılımları responsive özelliğe sahiptir.

Yani e-ticaret sitenizi her cihaz için ayrı ayrı yapılandırmanıza veya geliştirmenize gerek kalmaz.

E-Ticaret Sitesi Kullanışlı Olmalı

Gün içerisinde yüzlerce, hatta binlerce satış yapan bir e-ticaret sitesinin, yönetici panelinin kullanışsız ve kullanıcı deneyimi açısından zor olduğunu düşünün. Bu sizi yavaşlatacaktır. Zaman günümüzün en değerli sermayesi. E-ticaret siteleri için, yönetim panelleri çok önemlidir. İyi yapılandırılmamış ve yöneticiler için kolaylık sağlanacak araçlar eklenmemiş bir e-ticaret sitesi yönetim paneli ile iş yapmak oldukça zordur.

Satışlarınızın arttığını, günlük işlem sayılarının yükseldiğini ve müşteri sayınızın gün geçtikçe çoğaldığını düşünün. Yönetim paneli içerisinde tek tıkla yapmanız gereken işlemler için dakikalar hatta saatler harcamak ister misiniz?

İyi yapılandırılmamış ve geliştirilmemiş yönetici panelleri, e-ticaret sitesi yöneticilerinin kabusudur. İşi o kadar yavaşlatır ki, gün gelir içinden çıkılmaz bir duruma bile gelinebilir. Satışlar aksar, kargolar gecikir, ürün güncellemeleri yapılırken yanlışlar yapılır veya yetişmek mümkün olmaz.

Özellikle Magento ve OpenCart gibi e-ticaret yazılımlarının, yönetici panelleri oldukça gelişmiştir. Aynı gün içerisinde binlerce işlem yapılabilir ve tek tıkla müşteri bilgilerine, kargo bilgilerine hatta satış bilgilerine bile ulaşmak, yazdırmak, kaydetmek veya silmek mümkün olur. Ücretsiz e-ticaret yazılımları için tasarlanmış yönetici panel geliştirme eklentileri vardır ve bu eklentiler ile e-ticaret sitenizin yönetim panelinde harikalar yaratabilir, paneli yönetecek personellerinizin boşa giden zamanlarının önüne geçmiş olursunuz.

Bu sebeplerden, hangi e-ticaret yazılımı ile başlarsanız başlayın. Öncelikle demo yönetim paneli ile biraz zaman geçirmeli ve kullanışlı mı değil mi kontrollerini yapmalısınız.

E-Ticaret Sitesi Devamlı Güncellenebilir Olmalı

Teknoloji durmuyor ve devamlı kabuk değiştiriyor. Özellikle internette bu değişim jet hızıyla gerçekleşiyor. Arama motorları, tarayıcılar, cihazlar ve web siteleri durmadan çok hızlı bir şekilde birbirleri ile yarış halinde, değişime zorlanıyorlar ve bunu yapamayanlar kaybediyor. Kurumsal teknoloji firmalarının bu teknolojik hızları, tabandaki işletmeler için de geçerli. Eğer işletmeniz bu teknolojik hıza yetişemezse, sonuç başarısızlık olabiliyor.

Bir e-ticaret sitesi açtınız ve devamlı çalışıyorsunuz. Hiç güncelleme yapmadınız ve bir sorun yok gibi gözüküyor. Yazılımınızın ücretsiz, yukarıda isimlerini saydığımız e-ticaret yazılımlarından herhangi biri olduğunu düşünelim. Güncelleme yapmadığınız her gün, e-ticaret siteniz biraz daha teknolojinin gerisinde kalıyor. Tarayıcıların, yazılımların, cihazların ve de en önemlisi arama motorlarının teknolojileri karşısında geri kalıyor.

Böyle bir e-ticaret sitesinin geleceği pek parlak olamaz. Zira birkaç güncelleme atlanmış e-ticaret sitelerinin, birkaç yüz maddelik geliştirmelerden mahrum kaldığını söyleyebiliriz. Zira bir yazılım güncelleme aldığından onlarca belki yüzlerce düzeltme yapılmakta ve teknolojiye uygun hale getirilmektedir.

Güncel olmayan yazılımlar, aynı zamanda güvenlik problemi de içerirler. Zira bu e-ticaret yazılımlarının geliştirilmesinde güvenlik büyük rol oynar. Hangi işletme yıllarca emek verdiği, içerisinde binlerce müşterisinin özel bilgilerinin olduğu e-ticaret sitesinin saldırıya uğramasına seyirci kalmak ister?

Güncellenebilir yazılımlar, teknolojiyi devamlı takip eden bir altyapıya sahip yazılımlardır. Hiç güncellenmeyen ve geliştirilmesi durdurulmuş bir e-ticaret sitesi ile gelecekte başarılı olabilmek mümkün değildir.

İçerik yönetim sistemleri ve ücretsiz e-ticaret yazılımlarında bu tip sıkıntılar ile karşılaşmazsınız. Arkalarında binlerce geliştirici barındıran bu sistemler, sizin yerinize sistemi daima yeniler ve ücretsiz olarak paylaşır.

E-Ticaret Sitesi Kullanıcı Deneyimi

Hatırlarsanız, yukarıda hızdan bahsettik. Aslında web sitesi hızı da, kullanıcı deneyimi içerisinde olan bir etkendir.

Kullanıcı deneyimi, müşterilerinizin web sitesi veya e-ticaret sitesi içindeki deneyimleridir. Menülerin basit yerlere konumlandırılması, sayfa geçişlerinin hızı, aranacak ürünlerin hemen bulunması, satışın tek sayfada bitebilmesi ve daha birçok dikkat edilmesi gereken durum.

E-ticaret sitesi vasıtasıyla alışveriş yapan kullanıcıların, yaklaşık 2 saniyeden fazla yanıt alamadıkları sayfaları terk etme oranları %60’lara yaklaşmış durumda. Öncelikle e-ticaret sitesi sayfa geçişleri, açılma hızı çok yüksek olmalı. Öncelikli kuralımız hız.

Müşteriniz e-ticaret sitesi ziyareti sırasında, aradığı ürünü bulabileceği bir arama motoru ile muhattap olabiliyor mu? Yoksa e-ticaret sitenizdeki arama motoru eski tip, yavaş, yapay zekaya sahip olmayan ve müşterinizi saniyelerce bekleten eski bir yazılım mı? Çok şey kaybediyor olabilirsiniz.

E-ticaret siteleri, aşırı yüklü sayfa ve kategorisine sahip web siteleridir. Bu karışıklık içerisinde bazı müşteriler, o sayfadan diğer sayfaya sörf yapmak istemez ve hedefine direkt olarak ulaşmak ister. Hedefe direkt olarak ulaşmanın, e-ticaret siteleri açısından iki yolu vardır;

  • Filtreler
  • Site İçi Arama Motorları

Arama motorları, e-ticaret siteleri için hayati önem taşır. Kullanıcı o çubuğa yazdığı kelimeyi hatalı da yazabilir. Ya da satın almak istediği ürünün anahtar kelimesini bilmiyordur ve eş anlamlısını yazabilir. Tüm bu eksik bilgileri karşılayabilecek yapay zekaya sahip bir arama motoruna ne dersiniz? Yoksa e-ticaret sitenizde böyle bir arama motoru yok mu? Eğer yoksa çok şey kaybediyorsunuz.

Magento, son sürümünden itibaren, dünyanın en gelişmiş arama motoru yazılımlarından, açık kaynak kodlu Elasticsearch uygulamasını sistemine ekledi. Elasticserach nedir? Konulu yazımızı okuyarak, Magento e-ticaret sistemi ile neden tanışmanız gerektiğini daha iyi anlayacağınızı umuyoruz.

Netice Olarak

Bir e-ticaret sitesi seçmek, sektöre göre de değişebilir. Satılacak ürüne, kullanıcı grubuna ve hatta içeriğe. İşletmeniz için bir e-ticaret projesi düşünüyorsanız, yazılım konusunda iyi düşünmelisiniz. Yazılımı bir kere edinirsiniz ve devamında sizi yarı yolda bırakamaması gerekir. Yıllarca emek verdikten sonra çöp olacak emeklere yazık.

İşletmeniz için düşündüğünüz e-ticaret projeleri için YcrSOFT e-ticaret danışmanlarına projenizi anlatabilir ve size en uygun yazılım, hosting ve e-ticaret destek ürünlerimizle yardımcı olabiliriz.

Diğer Blog Yazılarımız

Hedef Kitleniz

ycrsoft

Bulunabilir Olmak

ycrsoft
Tarih: 05 Kas 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek