Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..
Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18
E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Ne Yapmalı? Neler Gerekli?
E-Ticaret Sitesi Açmak
Teknoloji, 2000’li yıllardan sonra, internet anlamında çok ve hızlı gelişti. Bu hızlı gelişim her geçen gün devam ediyor ve bir önceki ay içerisinde yapılan e-ticaret satışları ile bir sonraki yapılan ay e-ticaret satışları arasında makas açılıyor. Reel alışveriş, yani mağazalardan, esnaftan yapılan alışveriş hala e-ticaret karşısında liderliğini korusa da, çok yakında e-ticaretin öne geçebileceğini söylemek mümkün. 2019 yılı itibariyle, Türkiye’de, e-ticaret hacmi 136 Milyar Lira olarak gerçekleşti. 2019 yılı toplam e-ticaret tutarlarının da %85’i yurtiçi harcamalardan oluştu. Geri kalan %9’luk kısım ülkeler arası yapılan e-ticaret ve son kalan %6’lık kısım ise ülke vatandaşlarımızın yurtdışı e-ticaret sitelerinden yapmış olduğu alışverişler oldu. Bu anlamda, bir e-ticaret sitesi açmak her işletme için mantıklı olabilir. Fakat e-ticaret sitesi açmanın da kendine göre elbet gereksinimleri var ve bu yazımızda, gerekenler neler, bir işletme e-ticaret yapmak için ne yapmalı, bunlara konu başlıkları ile değineceğiz.
E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Markanız Var mı?
Sanal dünyada marka olmak çok önemli. Başarılı ve e-ticarette belli yerlere gelebilmiş firmaların markalarının tanınırlığına baktığımızda, bir e-ticaret sitesi başarılı olmak istiyorsa, başarılı bir isimle çıkış yapmalı.
Öyle ki, bir e-ticaret sitesinin marka değeri çok önemli. Satışa başladığı tarihten itibaren, kulaklara gelen marka adı, hem kurumsal olmalı, hem keyif vermeli hem de güvenilir bir havası olmalı. Çünkü e-ticarette güven, tüm sahip olabileceklerinizin de ötesinde, önemlidir ve ona sahip olduğunuzda marka olmuşsunuzdur.
E-ticarette markalaşmak neden önemli? Konulu detaylı makalemizi okuyarak, konu ile alakalı daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Markanıza Uygun Domain
Domain (alan adı) seçimi, işletmeler için en önemli konulardan biridir. E-ticarete başlarken sahip olduğunuz yazılımı, içeriği, görselleri, hatta ürünleri bile değiştirme imkanınız vardır. Fakat domain daimidir ve bir kere seçilmek zorundadır. Bu yüzden, alan adı seçimlerinin, markayı, sektörü e-ticaret sitesinde satılacak ürün veya hizmetleri en kısa haliyle tanıtması gerekir. Tüm bu çağrışımları yapabilecek kadar kısa ve marka olmaya değer alan adı bulmak zor olsa da, denemelisiniz.
Global bazda başarılı olmuş ne kadar e-ticaret sitesi var ise alan adı bakımından hem markalarını yansıtan, hem de yukarıda saydığımız özellikleri barındıran bir isime, domaine sahipler.
Domain sadece bir web sitesinin internetteki adresi değildir. Ne kadar akılda kalıcıysa ve ne kadar ilgi çekiciyse, kullanıcıların da aklına o derecede kazınır ve bulunabilirliği çok kolay olur. Bulunabilirliği kolay olan e-ticaret siteleri de haliyle diğerlerine göre daha performanslıdır.
Konu, üzerinde bu kadar kısa konuşulacak kadar basit değil. Bu yazımızda sadece ön bir bilgilendirme için giriş yaptık. Fakat daha detaylı bilgi için, ilgili makalemiz olan Domain seçerken nelere dikkat edilmeli isimli çalışmamızdan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Nasıl Bir Hosting Seçmeli?
Domainden sonra, e-ticaret için en önemli konu hosting seçimidir. Bir web sitesinin barındırıldığı uzaktaki bilgisayara genel olarak hosting denir. Hosting hesapları genellikle paylaşımlı olarak kullanılsa da, özerk olarak yani özel alanlara ve güçlere sahip hosting hesapları oluşturmak da mümkündür.
Hosting konusu, e-ticarette biraz ihtiyaca göre şekillenebilir. Örneğin, küçük bir işletmeniz vardır. On veya yirmi adetten oluşan bir ürün çeşidiniz vardır. Bu tarzda ufak bir e-ticaret sitesi için, paylaşımlı hosting hesabı bile yetebilir. Fakat e-ticaret yapılacağından, sabit ip almanıza da gerek vardır. Çünkü e-ticaret demek, sanal pos ve online ödeme demektir. Bankalar ve ödeme sistemleri, ödeme modüllerinin çalışabilmesi için, e-ticaret sitelerine özel ip’ler oluşturulmasında kural koymuşlardır.
Orta halli bir işletmeyseniz ve e-ticaret sitenizde 100-500 ürün olacaksa, artık paylaşımlı bir hosting hesabı size yeterli gelmeyebilir. Bu durumda, bir Vps sunucu kiralamak akıllıca olacaktır.
500 ve üstü ürünler için açılacak e-ticaret siteleri artık büyük işletmelere özel olanlardır ve daha güçlü bir hosting altyapısı ile barındırılmaları gerekir. Bu sebepten en düşük haliyle, binlerce ürün barındıracak bir e-ticaret sitesi için Vds sunucu kiralamak daha mantıklıdır.
Bir e-ticaret sitesinin yazılım altyapısı, onun hangi hosting hesabında barındırılmasına da karar verebilmektedir.
Örneğin, küçük bir işletme olduğunuz halde, Magento gibi bir e-ticaret yazılımı seçmiş olabilirsiniz. Bu durumda paylaşımlı hosting sizin için mantıksız bir seçim olacaktır. Magento gibi büyük yazılımlar, içeriğindeki ürün sayısından bağımsız olmak üzere, daima kendi sunucularında yayın yapmak ister. Zira bu yazılımların kaynak tüketimleri, diğerlerine göre oldukça fazladır.
Fakat WooCommerce gibi daha ufak boyutlu e-ticaret yazılımları ile düşük sayılı ürün gamı ve az ziyaretçi sayısıyla, paylaşımlı bir hosting hesabında yayın yapmak mümkün olabilir.
E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Yazılım Seçimi
E-ticaret, işletmeler açısından uzun ve zorlu bir yol. Bu yol dahilinde hangi e-ticaret yazılımı ile yola başlandığı çok önemli. İşletmenize has bir yazılımdan ziyade, işletmenizin ihtiyaçlarını karşılayabilir bir yazılım ile yola çıkmanız gerek.
Bu da biraz geleceği görmenizin gerektiğini gösteriyor. Bugün bir e-ticaret sitesi açmak fikri ile yola çıktınız. İşletmenizin bugünkü hizmet ve ürün hacmi gelecekte ne durumda olacak? Yazılımlar esnetilebilir. Fakat bazı durumlarda, işletmeler o kadar köklü bir kabuk değişimi içerisine girerler ki, mevcuttaki e-ticaret yazılımı artık yetmemeye ve sorun çıkarmaya başlar.
Bir e-ticaret yazılımı ile yola çıktığınızda, ilerde size ne gibi sorunlar açacağınızı bilmek, bir adım önde olmanızı sağlayabilir.
Kullanacağınız özel veya açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımları ile yola çıkmadan önce, iyi araştırmalı ve tanımalısınız. Bu tanıma aşaması açısından YcrSoft olarak birçok e-ticaret yazılımı hakkında detaylı makalelerimiz var. Bunlar ile kafanızda, en azından yazılımsal olarak bir şeylerin oluşması mümkün olabilir. Bu makalelerimizi e-ticaret blogları içeren kategorimizden bulmanız mümkündür.
Öncelikle karar vermeniz gereken detay, yazılımın hangi kategori de olduğudur. E-ticaret yazılımlarını ikiye bölebilir.
- Ücretli
- Ücretsiz
Bu ikisi içinde bolca seçim şansınız var. 7/24 e-ticaret desteği veren ve özel e-ticaret yazılımı satan firmalar olduğu gibi, ücretsiz e-ticaret yazılımları içinde hizmet veren firmalar mevcut. Örneğin YcrSOFT olarak, Magento e-ticaret yazılımı desteği vermekte ve işletmelere her türlü ihtiyaçlarında destek olmaktayız.
E-ticaret yazılımları, kendilerine has altyapıları ve kapasiteleri, hatta yönetim paneli çeşitlilikleri ile işletmelerin ilk başlangıçlarında seçtikleri ve çoğunlukla da hatalı seçtikleri yazılımlardır.
E-Ticaret Sitesi Nasıl Seçilmeli?
Her işletmenin kendine göre bir kapasitesi vardır. Bu kapasite, yukarıda da belirttiğimiz gibi, e-ticaret yazılımları için de geçerlidir. Ne kadar ürün alabildiği, anlık olarak ne kadar ziyaretçi kaldırabildiği, yazılımsal eklenti ve tema çeşitliliği hatta yazılım desteği gibi, firmaların dikkat etmesi gereken birçok konu mevcut.
Öncelikle firmanızın boyutu ile e-ticaret yazılımlarının boyutunu eşleştirmelisiniz. Büyük bir işletmeyseniz ve markanız tanınmışsa, ürün veya hizmetlerinizin sayısı fazla ise, örneğin WooCommerce veya OpenCart gibi yazılımlarla bir yere kadar gider sonra tıkanabilirsiniz. Büyük işletmelerin, her zaman için Magento gibi daha büyük altyapıya sahip, güçlü e-ticaret yazılımları ile yola çıkmaları elzemdir.
Zira bu seçim doğru yapılmaz da, kısa süre içerisinde veya ilerleyen dönemlerde, yazılım değişimi gibi sıkıntılar baş gösterirse, arama motorlarındaki seo performansı için sıkıntılar oluşabilir. Örneğin, en çok karşılaştığımız, yazılımlar arası geçişte kaybedilen veya değişen url’lerdir.
Bu kayıp olan url’ler, her başarılı sayfanın kaybolması demektir. Düşünün, aylarca, belki yıllarca emek verdiğiniz, arama motorlarında belli sıralamalara gelen e-ticaret siteniz, bir anda bulunduğu sıralamadan yok oldu. Bir web sitesi için url’ler neden önemlidir, konulu makalemizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Çok sıkıntılı bir durum. Tabi bu işlemleri profesyonel olarak, kayıpsız yapmanın da imkanları vardır ama zorludur ve maliyetlidir.
Tüm bunlar yüzünden, e-ticaret projelerine başlarken, yazılım altyapısı göz önüne alınmalı ve ona göre start verilmelidir.
E-ticaret yazılımlarında destek d çok önemlidir. Her işletme bünyesinde bir yazılım uzmanı bulundurmaz veya bulunduramaz. E-ticaret siteleri ile web’de başarılı olabilmeniz için, aktif bir yazılım desteğine de ihtiyacınız olacaktır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, eğer işletmeniz küçük çaplı ise daha kolay yazılım desteği alabileceğiniz e-ticaret yazılımı seçmeniz, sizin için harika olacaktır.
E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Ürün Tedariği
İşletmenizin e-ticaretteki vasfını, sattığı ürünler belirleyebilir. Eğer bir aracı firmaysanız ve satmayı düşündüğünüz ürünler zaten internet ortamında başka e-ticaret sitelerinde satışta ise bir kez daha düşünmelisiniz.
E-ticaret sitesi açmak için tek nedeniniz çok para kazanmak mı?
Para kazanma merkezli bir yaklaşım ile e-ticarette başarılı olmaya çalışmak zor gibi. Zira sizin gibi düşünen ve çabalayan binlerce işletme var ve gerek aracı olarak gerek ise kendi tedarikleri ile e-ticarette başarılı olmak için çaba sarf ediyorlar. Fakat buna tüm e-ticaret siteleri sahip olamıyor değil mi?
İnternette bir ürünün alternatif sitelerde aynısını bulmak, kullanıcılar açısından birkaç saniye alır. Siz hangi ürünü satıyor olursanız olun, eğer bu ürün başka e-ticaret satıcılarının stoklarında var ise ve sizden daha önde bir fiyat ile satıyorsa, başarı şansınız pek yok gibidir. Tabi büyük ve güvenilir bir marka değilseniz. Evet burada bir ayrım yapmak zorundayız. Kullanıcılar, bazı durumlarda, ucuz olsa bile aynı ürünü çok güvendikleri işletmenin e-ticaret sitesinden almayı tercih ederler. Zira e-ticarette güven, başarı denen zincirin en önemli halkasıdır.
Yeni bir işletmesiniz ve birkaç aylık e-ticaret siteniz var. Ürünlerinizi yayınladınız. Fakat aynı ürünler aynı veya daha düşük fiyatlarla farklı e-ticaret sitelerinde de mevcut. Hatta bu e-ticaret siteleri sizden daha köklü ve geçmişi olan işletmelere bağlı. Durumunuz biraz kritik diyebiliriz.
Müşterileriniz Neden Sizin E-Ticaret Sitenizi Seçmeli?
- Güven
- Marka değeri
- Fiyat
Yeni yayına başlamış ve hatta yeni açılmış bir işletme için ilk iki seçenek yani güven ve marka değerini baz almak pek mümkün değil. O zaman geriye, yeni bir e-ticaret sitesi açmak için ve başarı sağlamak için fiyat etkeni kalıyor.
Ürünlerinizin fiyatı konusunda çok kafa yormalısınız. Yeni bir işletmesiniz ve başarılı olmak istiyorsunuz. Uygun fiyatla çıkış yapan e-ticaret siteleri, eğer sattıkları ürün farklı bir e-ticaret sitesinde yok ise çok başarılı olabilirler.
Uygun fiyatlı ürün satabilmenin tek yolu ise tedarik edilen ürünlerin, sadece size tedariğinin sağlanmasıdır. Yani bir üretici veya ithalatçı ile anlaşmak, sonrasında onun ürünlerini Türkiye pazarında sadece sizin satmanız örneği gibi.
E-Ticarette Tedarik Önemli
Marka ismi ve reklam çalışmalarından önce düşünülmesi gereken tedarik konusu, şu an için e-ticarete başlamak isteyen ve bu yazıyı okuyanların keyfini biraz kaçırmış olabilir. Fakat hemen üzülmeyin. Piyasada satılabilecek, internette var olmayan farklı ve uygun ürünler bulabilir ve bunlar üzerinden bir e-ticaret projesine başlayabilirsiniz.
Eğer aklınızda xml ile e-ticaret fikri var ise bir daha düşünmelisiniz diyebiliriz. Xml daha çok aracı bir e-ticaret sitesi oluşturmaktan farksızdır. Hata konu ile alakalı bir makalemiz var ve detaylı şekilde okuyarak, xml e-ticarette neden tercih edilmemeli tavsiyelerimizi okuyabilirsiniz.
E-Ticaret Sitesi Açmak ve Dijital Pazarlama
Yeni açılmış bir e-ticaret sitesi nasıl tanıtılır?
Arama motorlarında indeks almamış ve hatta markalaşmamış bir e-ticaret sitesi açısından başlangıç oldukça zordur. Bu zorlu başlangıç sürecini aşmak için dijital pazarlama ise en önemli aracınız olmalıdır.
Dijital pazarlama, internet üzerinden, kullanıcılara bir işletmenin sesini duyurabilmesinin farklı yollarını ihtiva eden, çok çeşitli bir pazarlama aracıdır. Gerek sosyal medya, gerek e-mail marketing ve diğer tüm alt dijital pazarlama araçları ile marka olmayan bir e-ticaret sitesi de yenilik ve başlangıç süreci içerisinde, çalışabilir bir hale getirilebilir.
Tabi her ne olursa olsun, bu işlemler belli bir sermayeye bakmaktadır ve işletmeler, e-ticaret sitesi açmak fikri ile birlikte, bu masrafları da göz önünde bulundurmalıdır. Hosting, yazılım ve destek masraflarından sonra gelecek olan dijital pazarlama masrafları da, umursanmayacak kadar az olmayacaktır.
E-ticaret sitenizin alanına göre, dijital pazarlamanın içerisindeki her aracı kullanmanız, e-ticaret sitenize ve dolayısıyla işletmenize dolaylı yoldan katkı sağlayacaktır. Başlangıç sürecinde satış konusunda zorluklar yaşansa da, sürecin, tanıtım amaçlı görülmesi de elzemdir.
Dijital pazarlama ile sadece satış hedeflemek hata olabilir. Bir işletme ve markası için, tanınmak ve popülerlik çok önemlidir.
Örneğin arama motorlarında, özellikle Google gibi bir dünya devinde popüler bir e-ticaret sitesi olmak çok önemlidir. Bunları yapabilmenin yolu, kaliteli çalışmalardan geçmektedir. Kurulan e-ticaret sitesinde yapılacak her kaliteli çalışma, gelecek adına atılmış sağlam bir temel olacaktır.
Markaların büyümelerinde çok büyük rol oynayan arama motorlarından sonra da sosyal medya platformları gelmektedir. Bu platformlarda da tanınır olmak, gerektiği gibi pazarlama yapmak ve gerekirse tavsiye çalışmaları ile e-ticaret siteleri üzerinden markalaşmayı artırma çalışmaları, işletmenizin gelecek süreçlerinde çok büyük kazanımlar sağlayacaktır.
E-Ticaret Sitesi Açmak ve Yönetmek
Bir e-ticaret sitesini yönetmek, en az açmak kadar zor olabilir. Günlük onlarca veya yüzlerce satış işlemi yapılan bir e-ticaret sitesinin yönetim yükü hiç de azımsanacak kadar az değildir.
Bu konu içinde işletmenizin sağlam personel yapısına sahip olması ve artacak talepleri zamanında karşılayabilir şekilde önceden planlanmış bir organizasyon yapması gerekir.
- Ürünlerin stokları
- Ürünlerin Fiyatları
- Ürünlerin güncellenmesi
- Ürünlerin satış sonrası kargolanması
- Ürünlerin iade işlemleri
Gibi sayabileceğimiz belki yüzlerce üzerinde durulması gereken ve uzman kişilerce yönetilmesi gereken süreçler vardır.
Bu süreçlerin her biri kendi içerisinde başarıyı tetikler. Örneğin iade işlemleri, müşteriler açısından çok önemlidir. Size gelecekte çok kazandırabilir bir kullanıcınızı iade yüzünden üzmemenizi şimdiden tavsiye ederiz.
E-ticaret siteleri, gerçek bir mağaza niteliğinde yönetilmelidir. Devamlı güncellenmeli ve eski olan hiçbir ürün, açıklama, fiyat veya özellik, e-ticaret sitesi içerisinde bulundurulmamalıdır. Bu hem arama motorları açısından başarılı olmanızı sağlar. Hem de kullanıcılar açısından güvenli bir e-ticaret sitesi olarak zihinlere işlenebilirsiniz.
Netice Olarak
E-ticaret sitesi açmak, uzaktan bakıldığında sadece paranın gücü ile yapılabilecek bir çalışma gibi görünüyor olabilir. Fakat öyle değildir. E-ticaret tamamen ekip işidir ve artan taleplerin karşılanamadığı bir e-ticaret sitesi başarısızlığa mahkum olabilir.
E-ticarete başlamak için çok nedeniniz olabilir ama bu makalemizde anlatmaya çalıştıklarımızdan yola çıkarak, işletmenizin gelecekte görebileceği zararları en aza indirgeyebilirsiniz.
E-ticaret sitesi açmak gibi bir hayaliniz var ve yazılım desteği ve her konuda bilgi alabileceğiniz bir uzman ekip ile çalışma niyetiniz var ise YcrSOFT e-ticaret ekibi ile görüşebilir, projenizi detaylı bir şekilde anlatarak, geleceğe daha profesyonel bir yazılım ve fikirler ile başlayabilirsiniz.
Bu gönderiyi paylaş