Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Domain (Alan Adı) Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir web sitesi kurmayı düşünüyorsanız, yapmanız gereken ilk iş bir domain seçmek olacaktır. Web site sahibi olmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri olan domain seçimi ile alakalı oldukça geniş bir yazıyı maddeler halinde detaylandırdık.

  • Domain nedir?
  • Domainin uzantısı ne olmalıdır?
  • Alınan domainin farklı varyasyonları da alınmalı mıdır?
  • Domainlerin geçmişi önemli midir?
  • Domain içeriğinde neler olmamalıdır?
  • Farklı platformlarda kullanmak üzere bir seçim mi yapmak gerekir?
  • Domainin seo ile ilgisi var mı?
  • Domainin Uzunluğu ne kadar olmalıdır?
  • Alan adınızı neden kendi üzerinize almalısınız?
  • Kayıt ederken en az kaç sene kayıt edilmelidir?

Domain Nedir?

Domain yani alan adı, bir web sitesinin internetteki adını oluşturan kelime dizileridir. Bu kelimeler dizisi web sitelerine ulaşmanızı kolaylaştırmak için vardır. Eğer alan adları olmasaydı, web sitelerine ulaşmak için ip adreslerini kullanmak zorunda kalacaktık. Zira her web sitesinin bir ip adresi vardır. Bu ip adresleri ile web sitelerini bulabilmek zor olduğundan, alan adı yani dünya üzerinde domain olarak adlandırılmış kelime dizilerini kullanırız. Bu tamamen, kullanıcıların web sitelerini daha basit bir şekilde bulabilmeleri için yapılmış bir sistemdir.

Domain Uzantısı Ne Olmalıdır?

İnternet ortamında en fazla kullanılan uzantı “.com”’dur. Bu uzantı arama motorlarında diğer uzantılara oranla bulunması daha kolaydır. Yapılan araştırmalara göre, .com uzantılı sitelerin arama motorlarında her zaman diğerlerine göre biraz daha üstünlükleri olmaktadır. Fakat diğer uzantılarda başarısızlık sebebi değildir asla. İnternette başarı sadece domain ile olmamaktadır. Başarının birçok üzerinde durulması gereken gereksinimi vardır.

Ülkemizde, .com uzantısından sonra en çok kullanılan uzantılar kuşkusuz “.com.tr” – “.net” – “.org” gibi uzantılardır.

Marka tescili yapmak isteyen firmalar daha çok “.com.tr” uzantılı domainler seçmektedir. Bu alan adları ülkemizde belirli şartları yerine getirmiş firmalara tahsis edilmektedir. Fakat “.com” uzantılı ve diğer uzantılara sahip alan adlarını isteyen herkes ücreti karşılığında belge gerektirmeden istediği kadar süre kiralayabilmektedir.

Alınan Domain Farklı Varyasyonları da Alınmalı mıdır?

Her zaman tavsiye ettiğimiz bir durumdur. Markanız, firmanız ya da kişisel web siteniz için alacağınız domain ile birlikte bir gelecek umut ediyorsanız, tüm varyasyonları değerlendirmelisiniz. En azından bu formül ile markanızın ileri de değeri arttığında, diğer uzantılı alan adları ile çalınmasına engel olursunuz.

Kısaca açıklamamız gerekirse, ornek.com isminde bir domain aldınız ve Örnek ismi sizin markanız. Tavsiyemiz, “ornek.com.tr” –  “ornek.net” –  “ornek.org” ve diğer uzantılarında bu şekilde ilerleyen günlerde alınmasıdır. Böylece rakiplerinizin sizden önce domaininizi almasının önüne geçmiş olursunuz.

Bu fazladan aldığınız alan adlarına web site kurmak zorunda da değilsiniz. Sadece kiralama hakkı sizde olacağından başkası kullanamayacaktır. Küçük bir önlem olarak kabul edebiliriz.

Domain Geçmişi Önemli midir?

Kiralayacağınız alan adınızın geçmişi çok önemlidir. Önceden kötü niyetli bir web sitesi ile çalıştırılmış olabilir. Bu sebepten ötürü arama motorlarında banlanmış bir alan adı olma ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

Bununla birlikte alan adlarının bir değeri vardır. Geçmişi temiz, kaliteli içerikler üreten bir web sitesi ile çalışmış alan adları her zaman daha başarılı sonuçlar almanıza yardımcı olabilir. Tabi bu tip alan adlarını bulmak zordur. Çünkü değerli ve iyi içerikli web siteleri ile çalışmış domainleri satmayı kimse istemez.

Sektörümüzde sadece bu işten hayatını idame ettiren kişilerde vardır. Önceden marka olabilecek kritik kelimelere sahip alan adlarını alan bu kişiler, ilerleyen zamanlarda yüksek fiyatlardan bu alan adlarını satmaktadırlar. İstediği alan adının dolu olmasıyla hayal kırıklığı yaşayan kullanıcılar, kısa bir whois sorgusu ile alan adlarının kimin üzerine olduğunu basit bir şekilde görebilmektedirler. Bu işin ticaretini yapan domain satıcıları da bu bilgileri her zaman açık bırakmaktadırlar.

Alan adı geçmişinde dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise, alan adının önceden hangi sektörde kullanıldığıdır. Örneğin, on yıllarca tekstil sektöründe hizmet vermiş bir alan adının birden plastik sektöründe bir web site ile internet ortamına girmesi farklı sonuçlara sebep olabilir. İnsanlar kulak aşinalığı bakımından bazı domainlere veya markalara alışırlar. Bu yüzden gereksiz bir müşteri trafiği ile vakit kaybetmek pek mantıklı değildir.

Domain İçeriğinde Ne Olmalıdır?

Domain (Alan Adı) Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Alan adınızın içinde, sattığınız bir ürünün veya hizmetin adı geçmek zorunda değildir. Aksine alan adları marka odaklı seçilmelidir. Yaptığınız işi en kısa haliyle hangi kelime anlatıyorsa o kelimeyi seçmeniz en mantıklısıdır. Küçük bir örnek vermek gerekirse, şalgam üreticisi bir firma düşünelim. Firmanın adı Örnek Şalgam olsun. Türkiye’nin en iyi şalgamı Adana’da oluyor diye alan adımızı “adanaorneksalgam.com” olarak seçmemiz mantıklı değildir. Bu hem çok uzun bir alan adıdır, hem de kurumsal bir okunuşu yoktur. “orneksalgam.com” diğer seçenekten, kulağa daha kurumsal gelen bir seçimdir.

Domain kiralamalarında yapılan en büyük yanlışlardan biri de, içeriğinde Türkçe karakter bulunduran alan adlarının seçimidir. “orneksalgam.com” alan adı da aslında bu örneğimizle oldukça alakalıdır. Bakınız, 2 kelimede de sadece Türkçe de kullanılan “ö-ş” harfleri mevcuttur. Bu tabii ki bir sorun değildir. Fakat ilerleyen zamanlarda, müşterilerinize web sitenizi tarif ederken “ş değil s” şeklinde düzeltmeler yapmak zorunda kalabilirsiniz. Mesela, e-postanızı telefondan bir müşterinize verdiğinizi düşünün. Alan adınız içindeki Türkçe karakterlerin İngilizce olarak okunması gerektiğini her seferinde belirtmek durumunda kalacaksınız.

Alan adlarında ekstra karakterler kullanmamanız da tavsiyemizdir. Mesela en çok kullanılan “-“ karakteri büyük bir hatadır. Yine bu tip karakterleri, alan adınızı karşı tarafa söylerken oldukça fazla sıkıntı yaşamanızla sonuçlanır.

Oluşturacağınız markanızın en başında karar vermeniz gereken en mühim kararlardan biridir domain. Bu yüzden çok düşünmeli, en iyi seçimi yapmalısınız.

Farklı Platformlarda Kullanılmak Üzere Bir Seçim mi Yapılmalıdır?

Bu konu özellikle e-ticaret yapacak müşterilerimiz için çok önemlidir. Zira e-ticaret site sahipleri, tüm sosyal medya kanallarını kullanmak zorundalar. Sosyal medya kanallarını kullanacak olan markanın önceden alınmış mı, alınmamış mı olduğu, tüm sosyal medya sitelerinde kontrol edilmesi önemlidir.

Domain içinde geçen kelime veya kelimelerin aynısı sosyal medya hesaplarında da olması daha kurumsal ve daha kaliteli bir görüntü verecektir. Bununla birlikte, o sitelerin kendi içerisinde de arama yapan müşterilerinizin firmanızı bulması daha da kolay olacaktır.

Domain ve Seo İlgisi Nedir?

Domain (Alan Adı) Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çok tartışmalı bir konudur. Arama motorları, özellikle Google bu konu hakkında “alakası yoktur” hükmünde açıklamalarda bulunmuşlardır.

Birçok kullanıcı, yaptığı işe uygun, ya da sattığı ürünün ismini içeren domainlere çok yüksek rakamlar ödeyerek satın almakta. Biz bunun gerek olmadığını düşünüyoruz. İnternette başarının tek yolu iyi bir seo çalışmasıdır. Büyük ve köklü markalara baktığımız zaman, bulundukları alanlarla alakası olmayan alan adlarına sahip web sitelerinin çok başarılı olduklarını görmemiz zor değildir.

Tabii ki yaptığınız işi en iyi şekilde anlatan domain seçmek çok daha iyi bir seçimdir. Fakat bu seo açısından müthiş bir önem arz etmez. Seo da başarı, web sitenizin gelecekte yapacağı işlerle alakalıdır. Kaliteli içerikler, sosyal medya desteği ve iyi bir yazılım altyapısı ile alakasız bir domainde olsa başarılı olmanız için bir engel karşınıza çıkmayacaktır.

Domain Uzunluğu Ne Kadar Olmalıdır?

Google, Facebook, Twitter, McDonalds, WordPress ve kısa kelimelere sahip sayabileceğimiz yüzbinlerce büyük marka. Alan adlarında en kaliteli uzunluk 7 harf ve altıdır. 13 harf ise sınırdır. 13’den sonrası hem okunması zor olacaktır, hem de arama motorları tarafından hoş karşılanmayacaktır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, alan adınızın kulağa hoş gelen ve en kısa haliyle işinizi en iyi şekilde anlatan kelimelerden seçilmesi elzemdir.

Domaini Neden Kendi Üzerinize Almalısınız?

Yıllardır sektör içinde çalışan bir firmayız. Tanıştığımız yüzlerce müşterimizin maalesef alan adları kaybolmuş, sorumsuz webmasterlar tarafından süreleri dolunca yenilenmediğinden farklı kişiler tarafından alınmıştır. Tarafımıza bu şikayetlerle gelen müşterimiz oldukça fazladır. Bu sebeplerden dolayı, müşterilerimize her zaman tavsiyemiz, alan adlarını kendi üstlerine almalarıdır. Alan adlarını alırken, devamlı kullandıkları e-posta adresleri ve telefonlarını da kayıt etmelidirler. Alan adlarını kiraladıkları firmanın e-posta ile ulaşamadığında, en azından telefon ile ulaşması önemlidir.

YcrSOFT olarak, müşterilerimizin domain süreleri dolmada önce sistemimiz otomatik olarak e-posta ile bilgi vermektedir. Cevap alınmayan müşterilerimize telefonları ile ulaşıp, alan adlarının süresinin dolmak üzere olduğunu belirtmekteyiz. Bu şekilde hiçbir alan adı zayi olmamakta ve müşterilerimiz sıkıntı yaşamamaktadır.

Domain Kayıt Ederken En Az Kaç Sene Kayıt Edilmelidir?

Domainlerin kaç sene kaydedildiği önemli bir konudur. Özellikle Google web sitelerinin güvenilirliğini değerlendirirken, alan adlarının kayıt sürelerine dikkat etmektedir. Alan adlarını 1 sene de kayıt etmeniz mümkündür. Fakat tavsiyemiz en az 5 yıl kayıt etmenizdir. Alan adları azami 10 yıl kayıt edilebilmektedir.

Domain Seçimini  YcrSOFT’dan Güvenle Yapın

Alan adı kayıt yapma yetkisine sahip firmamızdan güvenle alan adı tescil edebilirsiniz.

Buradan, kayıt etmek istediğiniz alan adını arama kutusuna yazarak, hangi uzantıların müsait olduğunu anlık olarak görebilirsiniz. Sepete ekle butonu ile de sistemimize üye olduktan sonra, alan adınızı çok kolay bir şekilde kayıt edebilirsiniz.

1 cevap
  1. Nesrin nesrin
    Nesrin nesrin says:

    Alan adı için önce marka seçilmeli diye düşünüyorum. ben bu hatayı markamı oluşturmadan sıradan bir domain alarak yaptım en başta. şimdi iki ismi senkronize bir şekilde kullanmaya çalışıyorum. Önce markamı bulup sonra alan adı bulmayı deneseydim, her müşterime ayrı dert anlatma zahmetinde bulunmayacaktım. Bence domain çok önemli bir şey. bir proje başlangıcında başlangıcı…

Yorumlar kapalı.

Diğer Blog Yazılarımız

Magento adres yeniden yazımı nedir?
Magento sepet fiyat kuralları özelliği nedir?
WordPress 5.7 Sürümü Esperanza Adı İle Yayınlandı
Magento Katalog Fiyat Kuralı Özelliği Nedir?
Kobi 21
Tarih: 16 Nis 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek